„Se ascunde în Statele Unite, unde dorește să obțină azil politic”. Ce informații are Dodon despre planurile lui Plahotniuc
Full Article 3 minutes read

„Se ascunde în Statele Unite, unde dorește să obțină azil politic”. Ce informații are Dodon despre planurile lui Plahotniuc

Igor Dodon susține că ar deține informații, potrivit cărora, Vladimir Plahontiuc s-ar afla în SUA. Acesta nu exclude că „vor exista solicitări pentru extrădarea acestuia”. Declarația a fost făcută de șeful statului într-un interviu pentru agenția TASS, publicat pe 2 decembrie.

„Potrivit informațiilor noastre, el se ascunde în Statele Unite ale Americii, unde dorește să obțină azil politic pentru a evita extrădarea în Moldova sau Rusia, unde a fost dat în căutare din cauza unor dosare penale. Conform legislației americane, pentru a obține azil este necesar de a nu părăsi teritoriul țării timp de trei ani. Cred că procesele trec la un alt nivel, vor exista solicitări pentru extrădarea acestuia”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului este de părere că „cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă au contat cel puțin pe controlul său asupra Partidului Democrat. El le-a promis că va oferi sprijin guvernului pro-european Sandu și să împiedice consolidarea socialiștilor la putere, care urmăresc o politică externă echilibrată în interesul țării”.

Dodon a reamrcat că PDM s-ar îndepărta de Plahotniuc. „Noua conducere a Partidului Democrat se distanțează de oligarh, în spatele căruia se întinde un tren de negativitate – recent, unii dintre cei mai apropiați asociați ai săi au fost obligați să predea mandate de deputat. Însuși Plahotniuc înțelege acest lucru, care, cu ajutorul anturajului său, a aruncat recent în mass-media informații false despre o presupusă vânătoare asupra sa de către reprezentanți ai serviciilor speciale ruse. Acest lucru a fost făcut cu intenția de a obține refuz din partea SUA de a-l extrăda”.

Acum câteva zile, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că nu a parvenit nici un demers oficial din partea Moldovei către SUA privind extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcut în cadrul emisiunii „ПЯТНИЦА С АНАТОЛИЕМ ГОЛЯ”, din 29 noiembrie. Diplomatul nu exclude că fostul lider democrat s-ar afla în Miami.

„Eu nu am comunicat cu el după plecarea lui din Moldova la mijlocul lunii iunie. Eu personal nu știu unde este Plahotniuc. Poate fi şi la Miami, dar eu nu am confirmarea acestor informații”, a declarat Hogan.

Amintim că Vladimir Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, după ce nu s-a prezentat la organul de urmărire penală. Acesta este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: