Doi moldoveni care ajutau ucraineni să scape de armată, arestați. Fugarii plăteau până la 5 mii de dolari
Full Article 2 minutes read

Doi moldoveni care ajutau ucraineni să scape de armată, arestați. Fugarii plăteau până la 5 mii de dolari

Ucraina a anunțat joi, 4 ianuarie, arestarea în Republica Moldova a unor călăuze care ajutau ucraineni chemați la arme să fugă din țara lor, în plină dezbatere asupra necesității de a întări rândurile armatei ucrainene în fața forțelor armate ruse, informează AFP, citata de Agerpres.

Poliția ucraineană a anunțat pe Telegram că este vorba de o operațiune comună cu forțele de ordine din Republica Moldova. Doi cetățeni moldoveni au fost arestați în timp ce călăuzeau patru persoane reticente să se înroleze în armata ucraineană.

„Infractorii îi transportau pe bărbații ce aveau vârsta pentru serviciul militar din regiunea Odesa până la frontiera cu Transnistria. De acolo, ei îi conduceau de-a lungul unor poteci forestiere evitând posturile de control (…) şi i-au dus pe clienții lor până în capitala Republicii Moldova, Chişinău”, a anunțat poliția ucraineană.

Potrivit sursei, traficanții cereau pentru serviciile lor între 4.500 şi 5.000 de dolari şi își găseau „clientela” pe canalele de mesagerie Telegram.

De la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani, bărbații ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească teritoriul Ucrainei, exceptând cazurile când au o autorizație specială. Dezertorii sunt pasibili de pedepse ce pot ajunge până la 12 ani de închisoare, în timp ce persoanele care refuză să efectueze serviciul militar riscă cinci ani de detenție.

În ultimul timp, se fac auzite tot mai mult voci în societate care cer o rotație a trupelor desfășurate, prin demobilizarea celor aflate pe front de multă vreme şi înrolarea de noi soldați, voluntari sau recruți. Unii cer de asemenea măsuri pentru a-i încuraja pe ucrainenii din străinătate să se întoarcă pentru a lupta în țara lor. Un text pentru reglementarea acestor probleme se află la ora actuală în atenția parlamentarilor ucraineni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: