Doverie United Holding și-a majorat cota deținută în Moldindconbank până la 78,21%

Doverie United Holding din Bulgaria a cumpărat încă 23 963 de acțiuni ale Moldindconbank. Astfel, cota investitorului european în capitalul social al băncii a ajuns până la 78,21%. Tranzacțiile au avut loc în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, la Bursa de Valori a Moldovei.

Moldindconbank este printre cele mai mari și eficiente instituții bancare din Republica Moldova, lider în segmentele carduri bancare, transfer de bani, rețea de sucursale. Conform situației de la sfârșitul trimestrului trei din 2021, capitalul băncii a crescut datorită majorării profitului net al acesteia cu peste 64 la sută față de aceeași perioadă din 2020 și a depășit suma de 460 de milioane de lei.

Rezultatele Moldindconbank au contribuit și la creșterea popularității acțiunilor Doverie United Holding, care sunt în circulație liberă la bursă.

Timp de un an, prețul acțiunilor Doverie United Holding de la Bursa din Sofia a crescut cu peste 270%. Astfel, dacă în data de 7 decembrie 2020 o acțiune costa 3,076 de leve bulgărești (31,43 de lei moldovenești), în data de 6 decembrie 2021, acesta a ajuns la 11,400 de leve (116,483 lei).

Acțiunile holdingului din Bulgaria sunt acum în preferințele brokerilor de la bursă, fapt confirmat și de statistici. Doar în acest an, au fost efectuate peste 7200 de operațiuni cu valori mobiliare ale Doverie United Holding, fiind tranzacționate mai mult de 3,2 milioane de acțiuni. Un interes sporit a fost înregistrat mai ales în lunile septembrie, noiembrie și la începutul lunii decembrie, când pe zi erau tranzacționate până la 160 de mii de acțiuni.

Investitorul european al Moldindconbank are acum peste 148 de mii de acționari – persoane fizice și companii din Austria, Germania, Grecia, Țările de Jos, SUA, etc.

Doverie United Holding este una dintre cele mai mari structuri economice din Bulgaria, care reunește companii din diferite sectoare ale economiei din mai multe țări: sănătate și servicii medicale, asigurări, servicii bancare, construcții, vinificație, fabricarea de produse chimice pentru uz casnic, etc.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Guvernul versus Primăria. Cum concertul lui Usatîi cu artiști ruși a provocat critici și acuzații

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 15 iulie concertul organizat în ajun de politicianul Renato Usatîi în centrul Chișinăului, care a reunit artiști ruși. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

În cadrul unei conferințe de presă, Daniel Vodă a declarat că concertul cu artiști ruși organizat de Ustîi, care a avut loc în preajma expoziției „Trenul durerii”, este „o insultă la adresa memoriei noastre colective”.

Faptul că un artist nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său. Dimpotrivă, am folosit condamnarea culturii ca instrument de propagandă – aspect pe care l-am atestat în ultima perioadă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor care continuă războiul brutal împotriva Ucrainei. (…) Este adevărat că Primăria Chișinău, ca autoritate locală, trebuie să dea explicații cum a permis de altfel de comun cu acest organizator să facă acest spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Guvern. Vorbesc despre expoziția „Trenul durerii”. Guvernul condamnă această bătaie de joc. O consideră ca fiind iresponsabilă”, a declarat Daniel Vodă.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că decizia privind interzicerea intrării unor persoane pe teritoriul Republicii Moldova poate fi luată în baza unui probatoriu solid.

Există instituții în Republica Moldova, nu politicieni, nu oameni care vor să vină pe baza acestor concerte în Parlament și să-și facă promovare, imagine și PR. Vorbim despre instituții, oameni care își fac datoria sincer, ca fiecare om din această țară care lucrează cinstit, care evaluează riscurile. Aceste instituții, în fiecare caz, prezintă aceste informații la autoritățile competente. Unica autoritate competentă să decidă dacă o persoană intră în țară sau nu este ofițerul care este la ghișeu la Poliția de Frontieră, la aeroport sau la punctele terestre de trecere a frontierei de stat. În cazul acestor informații se iau mai multe informații. (…) În cazul în care cumulul de informații nu este suficient pentru a interzice accesul în baza legii, atunci statul oricum monitorizează. Ministerul Culturii și alte instituții monitorizează modul în care se comportă și ce fel de acțiuni întreprinde acest artist, inclusiv ce fel de declarații face. Dacă, de exemplu, cineva din artiști, indiferent de țara lor de origine, are afirmații sau declarații care contravin intereselor R. Moldova sau sunt atacuri la adresa țării noastre, pentru acești artiști calea de intrare în țară sigur că va fi interzisă”, a menționat Vodă.

Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Mai târziu, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la declarațiile lui Vodă care au vizat primăria.

Primăria Chișinău răspunde pentru evenimentele organizate de municipalitate. În alte cazuri, când sunt organizate evenimente pe teritoriul municipiului Chișinău, primăria, conform legii, este notificată, respectiv nu autorizează evenimente, așa cum a menționat, în mod manipulator, colegul meu din Guvern. Aceste declarații sunt manipulatorii, deoarece, folosind tribuna Guvernului, spune minciuni și aduce acuzații nefondate. În timp ce angajații structurilor de stat nu au pretenții la organizator și invitați, politic aruncă vina, așa cum s-au obișnuit pe orice subiect, pe Primăria Chișinău”, a spus Ixari.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Daniel Vodă

„Cei care trădează Moldova vor fi sancționați”: Reacția Guvernului, după ce apropiați ai lui Șor au fost incluși pe lista neagră a UE

Guvernul de la Chișinău salută noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva persoanelor și entităților afiliate fugarului condamnat Ilan Șor, acuzate de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat că aceste măsuri transmit un mesaj ferm – cei care „trădează Moldova vor fi sancționați”. Vodă a asigurat că Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice din țara noastră

„Este un semnal clar: cei care trădează Moldova vor fi sancționați la nivel european și nu se vor putea bucura de libertatea de a călători, de a face afaceri și de a beneficia de prosperitatea unui spațiu comun atunci când acționează împotriva principiilor și valorilor europene”, a declarat Daniel Vodă.

Consiliul Uniunii Europene a sancționat, pe 15 iulie, în total, 23 de persoane și 5 entități implicate în tentative de subminare a suveranității și a statului de drept din Republica Moldova. Dintre aceștia, șapte persoane și trei entități, apropiate fugarului Ilan Șor, sunt acuzate de cumpărare de voturi, coruperea politicienilor locali și implicare în tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

Pe lista sancțiunilor se regăsesc, printre alții, fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Totodată, pe lista sancțiunilor Uniunii Europene au fost incluși Dumitru Buimistru, prezentator TV, actor și blogger, precum și Veaceslav Valico, prezentat drept activist.

Nu a scăpat de sancțiuni nici Blocul „Victorie”, lansat de Șor, la Moscova, în ajunul alegerilor din 2024. Amintim că membrii blocului au depus deja actele la CEC, pentru a participa la alegerile parlamentare din septembrie, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Justiția, afectată de greva avocaților? Ministra Veronica Mihailov-Moraru: „Nu e stare de alertă”

Situația din sistemul de justiție este „gestionabilă”, în pofida grevei generale declanșate de avocați. Totuși, există riscul ca unele cauze să fie tergiversate, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o declarație pentru presă. Potrivit acesteia, pe parcursul zilei de marți, apărătorii s-au prezentat la toate acțiunile procesuale urgente.

„Ministerul Justiției în această săptămâna aceasta consultări. Am facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a se discuta nemulțumirile avocaților și soluțiile ce țin de depășirea acestei situații, pentru că, în primul rând, nu trebuie să pereclităm buna funcționare a sistemului de justiție și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe parcursul zilei de ieri situația a fost una stabilă, într-adevăr, avocații s-au prezentat la toate acțiunile de urgență, însă pe ședințele care au fost planificate din timp, care nu fac parte din categoria de urgențe, au fost depuse cereri de amânare în legătură cu continuarea grevei”, a declarat ministra pentru presă.

Întrebată despre riscurile asociate cu această situație, Mihailov-Moraru a subliniat că, deocamdată, nu este „o stare de alertă”.

„Situația este gestionabilă la moment. Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări legislative ce țin de legea avocaturii, dar acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate. Ori, dezacordul poate să fie manifestat prin diverse feluri. Riscurile imediate și cele mai de impact au fost atenuate prin introducerea excepțiiilor. Ce ține de celelalte ședințe, trebuie să recunoaștem că suntem în perioada când și judecătorii și procurorii sunt în concedii, nu este o situație de alertă. Dar, totodată, ar putea fi o anumită tergiversare a examinării cauzelor”, a subliniat ministra Justiției.

În ceea ce privește soarta proiectului de lege care a declanșat greva, Mihailov-Moraru a menționat că decizia finală aparține Președinției.

„Decizia respectivă aparține Președinției. O opțiune ar fi promulgarea legii, iar modificările să fie efectuate în următorul Legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției”, a menționat aceasta.

Amintim că marți, 15 iulie, a început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov.

Partidul Republican INIMA Moldovei

Vlah a ajuns cu protestele la Președinție: o acuză pe Maia Sandu de implicarea în alegeri și promite că o va demite, dacă ajunge în Parlament

Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a ieșit din nou în stradă. Simpatizanții formațiunii politice, în frunte cu Vlah, au protestat, de această dată, în fața Președinției. Aceștia au acuzat-o pe președinta Maia Sandu că s-ar implica direct în alegerile parlamentare, în favoarea partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate (PAS). Contactată pentru un comentariu, Președinția a declarat că nu va comenta acțiunea.

Manifestația a fost condusă de Irina Vlah. Fosta bașcană a declarat că deține „dovezi” privind presupuse încălcări ale legislației electorale pe care le-ar fi comis președinta Maia Sandu și a promis că, dacă formațiunea sa – „Inima Moldovei” –  va accede în Parlament, va iniția procedura de demitere anticipată a șefei statului. Vlah a îndemnat opoziția, totodată, să se unească pentru „a supraveghea votul din diaspora”.

„Toate falsificările pe care Sandu le-a comis la alegerile prezidențiale și continuă să le comită acum vor fi investigate. În Parlament vom crea o comisie de anchetă care va verifica utilizarea resurselor administrative, activitatea forțelor de ordine, finanțarea ilegală și fraudele din străinătate. Vom prezenta aceste dovezi cetățenilor. Pentru astfel de acțiuni, Sandu va trebui să demisioneze”, a declarat Vlah.

La sfârșitul manifestației, protestatarii i-au transmis președintei un document simbolic cu „reguli de conduită la alegerile parlamentare”, solicitându-i, între altele, „să nu mai folosească structurile statului împotriva opoziției, să nu mai susțină PAS prin intermediul instituțiilor statului și să înceteze promovarea ideii că integrarea în UE este posibilă doar cu actualul partid de guvernare”.

Contactat de NM, Președinția a anunțat că nu va comenta acțiunea de protest organizată de Vlah și acuzațiile lansate de aceasta.

Menționăm că, în ultima perioadă, reprezentanții „Inima Moldovei”, în frunte cu Irina Vlah, organizează proteste frecvente, în fața instituțiilor statului, inclusiv a Guvernului și a Parlamentului. Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a avertizat că „sezonul acestor proteste începe când adevărul, de fapt, doare în multe cazuri”. „Este o piesă veche pe care o cunoaștem, reluată la indicația, inclusiv, a patronilor din exterior care nu doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Maib lansează cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative

Maib oferă investitorilor o nouă oportunitate de a-și diversifica portofoliul financiar prin lansarea celei de-a IV-a emisiuni de obligațiuni corporative, începând cu 10 iulie 2025.

Noua emisiune va fi disponibilă pentru subscriere pe o durată de 20 de zile calendaristice, timp în care investitorii pot contracta până la 7.500 de obligațiuni, fiecare cu valoarea nominală de 20.000 de lei. Această subscriere este de clasa a VI-a cu marja de (+1.0%), iar rata cuponului constituie 6.82% în primul an.

Avantajele investiției în obligațiunile corporative maib:

  • Dobândă lunară achitată direct în contul tău;
  • Soluție inteligentă de economisire, alternativă la instrumentele clasice;
  • Tranzacționabile prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei;
  • Utilizabile ca gaj în anumite condiții;
  • Disponibile pentru subscriere la sucursalele maib, la maib park sau online cu semnătură electronică calificată.

Oferta este deschisă pentru persoane fizice, rezidente și nerezidente ale Republicii Moldova. Subscrierea se face conform principiului „primul venit, primul servit”, iar în cazul unei suprasubscrieri, maib își rezervă dreptul de a închide anticipat perioada de ofertare.

Ce trebuie să știi:

  • Dobânzile obținute din obligațiuni reprezintă venit impozabil, conform prevederilor Codului Fiscal. 
  • Înainte de a investi, îți recomandăm să consulți Prospectul de ofertă publică disponibil pe www.maib.md
  • Poți completa o cerere online pe pagina oficială, iar echipa noastră te va contacta în scurt timp pentru a te ghida în procesul de subscriere. 

Fiecare reușită are în spate o investiție bună. Investește cu încredere în obligațiunile corporative maib.

Tu conduci. maib

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: