Energocom și-a onorat plata către BERD. Primele €100 mln, folosite pentru procurarea gazelor, returnate
Full Article 2 minutes read

Energocom și-a onorat plata către BERD. Primele €100 mln, folosite pentru procurarea gazelor, returnate

Energocom anunță că a achitat integral prima tranșă de 100 de milioane de euro din creditul luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anul trecut.

Menționăm că suma totală a împrumutului din cadrul Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale” este de 300 de milioane de euro. Banii au fost folosiți pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice de gaze ale Republicii Moldova. Conform prevederilor contractului de credit cu BERD, următoarele tranșe trebuie achitate la 1 august și 1 octombrie.

„Creditul este de tip revolving, pentru o perioadă de trei ani. La necesitate, după o perioadă de la închiderea primei tranșe aceeași sumă de 100 de milioane poate fi accesată din nou pentru a face noi procurări de gaze, beneficiind de conjunctura favorabilă de pe piață. Creditul BERD este mai avantajos față de ofertele de pe piața internă. Avem un grafic de rambursare și de vânzări care ne va permite acoperirea lui”, a explicat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

În cadrul împrumutului au fost achiziționate peste 300 milioane de metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: