„Eram cenzurat”. Lungu, liderul partidului apropiat lui Șor, a spus de ce a lăsat jurnalismul pentru politică
Full Article 5 minutes read

„Eram cenzurat”. Lungu, liderul partidului apropiat lui Șor, a spus de ce a lăsat jurnalismul pentru politică

Liderul Partidului „Șansă”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, Alexei Lungu, susține că a ales să se lanseze în politică, în defavoarea jurnalismului, profesie pe care a practicat-o peste zece ani în cadrul mai multor posturi de televiziune afiliate politic, din cauza cenzurii și a presiunilor din partea guvernării și a conducerii Consiliului Audiovizualului (CA). Lungu a făcut declarațiile în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4.

„Am făcut acest pas pentru că a venit momentul în care nu mai pot sta deoparte uitându-mă la ce se întâmplă, la calitatea vieții moldovenilor, nu am mai putut sta deoparte fiind cenzurat la greu din postura în care eram moderator de emisiuni. Nu eram cenzurat de către redactorii șefi, ci de către actuala conducere și guvernare, de Consiliul Audiovizualului. Și atunci, decât să stau și să mă gândesc de zeci de mii de ori ce spun în cadrul emisiunii, ca să nu fie amendați colegii mei cu zeci de mii de lei, am decis să merg înainte și să preiau conducerea Partidului „Șansa”. Astfel am, totuși,  libertatea de a spune ce gândesc, chiar dacă unora nu le place, sau chiar dacă nu vor să mă audă sau să mă citeze”, a declarat Alexei Lungu.

Întrebat despre relația pe care o are cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, dacă s-a întâlnit vreodată cu acesta, unde și despre ce au discutat, Lungu a recunoscut că discută și că s-a văzut cu Șor, însă „mai mult virtual, decât tete-a-tete”.

„Am vorbit despre proiectul politic. I-am spus că vreau să merg în politică, el mi-a spus că mă susține și că este o idee bună. În discuțiile pe care le-am avut, i-am explicat și au coincis, probabil, la un moment dat și viziunile, și părerile, că trebuie să dezvoltăm țara. Ilan Șor a fost cel care a susținut ideea și a spus că este gata să susțină proiectele noastre”, a mai spus Lungu.

NewsMaker a contactat purtătorul de cuvânt al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas. Până la momentul publicării, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

UPDATE Am solicitat un comentariu și de la Consiliul Audiovizualului. Purtătoarea de cuvânt a instituției Veronica Ciochină a declarat că va reveni cu un răspuns. Ulterior, reprezentanții instituției au revenit și au menționat că „este o declarație absurdă, nimic mai mult”.

Cine este Alexei Lungu

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată la sfârșitul anului trecut de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În august, Lungu s-a lansat în politică. El a anunțat că se lasă de jurnalism și că vine la cârma Paridului „Șansă”, apropiat lui Șor. La scurt timp, în septembrie 2023, Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei. La sfârșitul lui septembrie, „Șansă” a anunțat că Lungu candidează la funcția de primar de Orhei, la alegerile din 5 noiembrie.

De menționat în acest context că Consiliul Audiovizualului a amendat pe 12 iunie Orizont TV cu 5 000 de lei „pentru abordare unilaterală și prezentarea neechilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție” în cadrul unei emisiuni din aprilie 2023. Potrivit Consiliului, în cadrul programului informativ-analitic „Puls” din 19 aprilie – cu durata totală de 01 ore 12 min 12 secunde, moderat de Alexei Lungu, a fost admisă o abordare „unilaterală a subiectelor și lipsa echilibrului de opinii”.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: