Turcia, pe cale să dea undă verde aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Stoltenberg: „Va face NATO mai puternică”
Full Article 2 minutes read

Turcia, pe cale să dea undă verde aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Stoltenberg: „Va face NATO mai puternică”

Deputații turci au deschis marți porțile NATO pentru Suedia şi ar urma să valideze definitiv intrarea acestei țări în Alianța Nord-Atlantică fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american privind avioanele F-16, relatează AFP, citat de Agerpres.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment – sau o dată – care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticențele.

Ministrul de externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara. „Suntem încântați să devenim membri ai NATO”, a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat marți votul parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică: „Contez pe (aceste două state) să își finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare pentru aderarea Suediei, ceea ce va face NATO mai puternică”, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Suedia şi-a depus candidatura în același timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianței Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianță. Însă luna aceasta, el a condiționat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: