„Eu nu i-am cunoscut”. Vlad Filat, despre cum au ajuns Maia Sandu și Dorin Recean în Guvernul condus de el
Full Article 5 minutes read

„Eu nu i-am cunoscut”. Vlad Filat, despre cum au ajuns Maia Sandu și Dorin Recean în Guvernul condus de el

Fostul premier Vlad Filat susține că a văzut-o pe Maia Sandu, până a discuta cu ea despre funcția de ministru al Educației, doar o singură dată. Potrivit lui Filat, s-a ajuns la candidatura lui Sandu la minister pentru că avea „studii, activitate, carieră și poziția la momentul respectiv – era consultantă la o vicepreședinte a Băncii Mondiale”. Ce ține de candidatura lui Dorin Recean în Guvernul Filat, fostul premierul a spus că l-a observat „la câteva conferințe cu participare internațională”, plus „era într-o relație mai prietenească” cu consilierii săi. Până atunci, Filat a menționat că nu se cunoștea personal nici cu Sandu și nici cu Recean. „Și nu e vorba doar de ei, mulți au fost promovați în aceste funcții foarte importante pe care eu nu i-am cunoscut”, a comunicat Filat. 

În cadrul unui interviu pentru Dorin Galben, fostul premier a spus cum au ajuns Maia Sandu și Dorin Recean în Guvernul condus de Vlad Filat.

La un anumit moment, eu înțelegeam că atât la interne cât și la educație nu poți face reformele radicale care se impuneau decât aducând oameni din afară. Drept urmare, Recean a mers la interne. (…) Eu l-am observat la câteva conferințe cu participare internațională, ca poziționare, ca mod de abordare. Plus, era într-o relație mai prietenească cu Bodiu, Efrim, Pistrinciuc care erau consilierii mei. L-am remarcat, am discutat și am ajuns la candidatura lui. Ce ține de Maia Sandu, eu am văzut-o pe ea înainte de a discuta despre funcția de ministru al Educației o singură dată – în 2007, toamna”, a comunicat Filat, adăugând că a văzut-o pe Sandu într-un restaurant din capitală.

Noi eram cu niște colegi la masă, dânsa era cu soția lui Victor Bodiu la masă, cu care erau colegi de facultate, de serviciu. Și atunci ne-am salutat, dânsa lucra în perioada aceea la Ministerul Economiei”, a precizat Filat.

La întrebarea dacă a fost suficientă întâlnirea din 2007 ca să o aleagă pe Maia Sandu, Filat a spus că a fost suficientă discuția care a avut-o cu colegii săi.

Am trecut pe parametrii sau criteriile care ar trebui să fie întrunite și s-a ajuns la dânsa având în vedere: studii, activitate, carieră și poziția la momentul respectiv – era consultantă la o vicepreședinte a Băncii Mondiale. Am avut o discuție destul de consistentă. (…) Eu am spus doar ce așteptări am, dânsa a mai avut anumite întrebări. Mesajul a fost că va avea tot sprijinul și a avut tot sprijinul. În rezultat dânsa și-a făcut echipa, nimeni nu a pus condiții. (…) A spus că are nevoie de gândit, noi eram un pic în grabă, eu am spus că uite când va avea loc învestirea, să se hotărască, fiindcă oricum ministrul de interne trebuie investit”, a precizat Filat.

Întrebat, din nou, dacă până atunci se cunoștea cu Maia Sandu sau erau prieteni, Filat a menționat: „Nu, nici cu Recean nu mă cunoșteam. Nu m-am întâlnit cu ei, nu am fost la petreceri, nu am băut un pahar de vin. Și nu e vorba doar de el și ei, mulți au fost promovați în aceste funcții foarte importante pe care eu nu i-am cunoscut”.

Fostul premierul a declarat că Maia Sandu, în calitate de ministru al Educației, „a făcut un lucru extrem de important – a arătat foarte deschis și tranșant problemele care sunt în educație”. „Cred că reușita cea mai mare este codul educației, care a fost aprobat”, a adăugat el.

Ce ține de instalarea camerelor de supraveghere în sălile de bacalaureat, Filat a spus că aceasta „nu este o reușită”: „De fapt a arătat caracterul. Camere la bac este un proiect inițiat încă pe timpul comuniștilor, doar că nu a fost caracter să fie pus în aplicare”.

Întrebat cum i s-a părut Dorin Recean în calitate de ministru, Filat a răspuns: „Noi am avut o colaborare ok, nu pot să spun că au fost situații de conflict sau situații în care au fost probleme exagerat de mari. (…) Un moment de cotitură în care eu am tras anumite concluzii a fost tragedia din Pădurea Domnească. Eu am aflat ce s-a întâmplat atunci de la presă. (…) Al doilea moment, în 2014, deși i-am propus să meargă pe lista electorală – a refuzat, deși i-am propus să rămână la Guvern să finalizeze proiectele – a refuzat, eu știu de ce a refuzat, pentru că erau deja iminente riscurile care vin și el nu și le-a asumat. (…) În momentul în care ești într-o echipă când e bine ești obligat să fii și când vin vremuri mai grele”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: