Ex-ministrul Anatol Usatîi în Guvernul Chicu intră în lupta pentru fotoliul de primar al capitalei: „Cred că sunt cel mai potrivit”
Full Article 4 minutes read

Ex-ministrul Anatol Usatîi în Guvernul Chicu intră în lupta pentru fotoliul de primar al capitalei: „Cred că sunt cel mai potrivit”

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a prezentat, pe 11 septembrie, candidatul formațiunii politice la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Este vorba de ex-ministrul Economiei în Guvernul Chicu, Anatol Usatîi, în prezent vicepreședinte al PDCM. Chicu a prezentat, în același timp, candidații PDCM în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). „Port responsabilitate morală pentru fiecare candidat”, a declarat Chicu, care s-a lăudat cu o echipă de profesioniști, gata să pună umărul la prosperarea capitalei țării.

„Venim în fața dvs. cu oameni destoinici, profesioniști și dedicați localităților în care trăiesc. Oferim oamenilor posibilitatea să-i aleagă pe cei mai buni. Port răspundere morală pentru fiecare candidat pe care îl vom înainta în funcții elective. Fiecare dintre ei va putea conta mereu pe suportul meu și al echipei PDCM”, a declarat fostul prim-ministru al Moldovei, Ion Chicu, în prezent lider al PDCM.

Anatol Usatîi, fostul ministru al Economiei în Guvernul Chicu, a promis că, dacă va fi ales în funcția de primar al municipiului Chișinău, va rezolva problemele care „sufocă” capitala. Între ele – lipsa planificării strategice, fluidizarea traficului rutier. La fel, Usatîi a promis să acorde mai mult suport familiilor cu copii cu dizabilități, spitalelor municipale și personalului medical, precum și tinerilor specialiști.

„Consider că sunt cel mai potrivit candidat.  Scopul meu este de a face orașul și suburbiile mai sigure. (…) Mă angajez să guvernez cu transparență, corectitudine. Mă angajez să fiu un primar onest și integru. Voi pune interesele comunității noastre în fața oricăror altor interese”, a declarat candidatul PDCM la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Anatol Usatîi.

Consiliera PDCM în CMC, Aliona Doroș, care se regăsește pe lista candidaților formațiunii politice în CMC la alegerile din toamnă, a anunțat prioritățile viitorilor candidați care se vor consilieri municipali. Între acestea – toleranță zero la corupție și trafic de influență, respingerea proiectelor dubioase și acces la informații pentru fiecare cetățean.

„Consider că echipa noastră suntem echipa potrivită și cea mai profesionistă, cu specialiști în diferite domenii”, a punctat Doroș.

Cine este Anatol Usatîi?

Anatol Usatîi este fost ministru al Economiei și Infrastructurii. El a fost numit în funcție de premierul de atunci, Ion Chicu, în noiembrie 2020. Anterior, el a deținut funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei în perioada martie 2020 și până la numirea sa în funcția de ministru, noiembrie același an. În 2019, Usatîi a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia, precum și funcțiile de viceministru al transporturilor și al dezvoltării regionale, în 2017 și, respectiv, în 2015.

***

Politicienii care au anunțat deja că vor candida la alegerile generale din 5 noiembrie, pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău:

 • Ruslan Codreanu – Partidul Puterea Oamenilor;
 • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
 • Constantin Butucel – Partidul Acasă Construim Europa (PACE);
 • Lilian Carp – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
 • Mihail Bagas – Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor;
 • Ion Bulgac – Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB);
 • Victor Chironda – Platforma Demnitate și Adevăr (DA);
 • Ion Purice – Partidul Liberal (PL);
 • Vadim Brînzaniuc – Partidul Social Democrat European (PSDE);
 • Adrian Albu – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
 • Mihail Polianschi – Partidul „Congresul Civic”,
 • Ion Ștefăniță – Mișcarea „Respect Moldova”;
 • Diana Caraman – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM);
 • Vasile Bolea – Partidul „Renaștere”
 • Teodor Cârnaț – candidat independent;
 • Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
 • Andrei Donică – Mișcarea Profesioniștilor Speranța.
 • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

De menționat că deocamdată primarul de Chișinău, care este și liderul Partidului declarat pro-european „MAN”, Ion Ceban, nu a anunțat oficial dacă va participa sau nu la scrutinul electoral. Anterior, însă, Ceban, care a ajuns primar pe listele PSRM, a declarat că intenționează să candideze pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: