Fără sală de sport și în pericol de surpare: Cât de pregătite sunt școlile cu predare în română din Transnistria pentru noul an de studii
Full Article 2 minutes read

Fără sală de sport și în pericol de surpare: Cât de pregătite sunt școlile cu predare în română din Transnistria pentru noul an de studii

Cinci instituții de învățământ, din cele opt cu predare în limba română, ce au contracte de locațiune a unor clădiri în regiunea transnistreană, au fost supuse unor inspecții comune, în perioada 21-22 august. Concluziile experților arată că toate cele cinci școli inspectate sunt pregătite pentru începerea noului an școlar, chiar dacă în cazul unui liceu există pericol de surpare, iar altul nu are o sală de sport.

Guvernul anunță într-un comunicat că inspectorii au vizitat Gimnaziul Roghi din raionul Dubăsari p data de 21 august. În cadrul vizitei, atât din partea administrației instituției de învățământ, cât și din partea Biroului, au fost exprimate îngrijorări referitoare la buna desfășurare a procesului educațional.

„Din motive politizate până la moment, Tiraspolul nu a exprimat deschiderea pentru efectuarea lucrărilor de reparație a unor drumuri de pe platoul Cocieri, unul dintre acestea fiind chiar în fața Gimnaziului Roghi. Astfel, persistă riscul real a unor surpări de pământ pe teritoriul instituției de învățământ”, se arată în comunicatul citat.

Între timp, cadrul vizitei la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, inspectorii au remarcată problema lipsei unei săli de sport, fapt ce îngreunează desfășurarea adecvată a procesului de studii și care necesită a fi soluționată.

Guvernul recunoaște că lipsa sediilor proprii pentru instituțiile cu predare în limba română din regiunea transnistreană creează un mediu educațional mai puțin predictibil și generează o serie de dificultăți pentru aceste instituții de învățământ.  Cu toate acestea, urmare a evaluărilor nivelului de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice în vigoare și a regulilor de protecție anti-incendiară, experții de profil de pe ambele maluri au constatat faptul că gimnaziile și liceele date sunt pregătite pentru reluarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: