Sindicatele critică decizia prin care pedagogii nevaccinați sunt obligați să facă teste la Covid din banii proprii
Full Article 3 minutes read

Sindicatele critică decizia prin care pedagogii nevaccinați sunt obligați să facă teste la Covid din banii proprii

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) din 23 august 2021, care prevede că pedagogii nevaccinați vor fi obligați să efectueze și să prezinte, din surse proprii, o dată la 14 zile, un test negativ la Covid-19. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Federației Sindicale atrag atenția că „insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

Declarația Federației Sindicale a Educației și Științei:

– Toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală (9% din salariu), fapt care le permite să beneficieze, gratuit, atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR.

– Există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. În cazul lor, sintagma ”din bani proprii” sună ca un abuz.

– Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare.

– Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea drepturilor constituținale la muncă, la sănătate și la viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.

Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei susțin că au primit „sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele Covid”. Aceștia au solicitat Guvernului să facă unele precizări cu privire la decizia CNESP din 23 august 2021. În caz contrar, potrivit acestora, „insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

***

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.

Potrivit datelor publicate pe platforma online vaccinare.gov.md, din 2 martie până în prezent, au fost imunizați cu două doze de vaccin aproape 645 de mii de moldoveni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: