Germania a lansat în Moldova un proiect pentru asigurarea securității informaționale a cetățenilor. Inițiativa, discutată la Președinție
Full Article 2 minutes read

Germania a lansat în Moldova un proiect pentru asigurarea securității informaționale a cetățenilor. Inițiativa, discutată la Președinție

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) va lansa un nou proiect în Republica Moldova – Info Trust Alliance – menit să asigure securitatea informațională a cetățenilor țării noastre, anunță Președinția. Sursa citată precizează că banii necesari pentru implementarea noului proiect vor fi oferiți de Ministerul Federal al Afacerilor Externe.

Instituția prezidențială anunță că luni, 15 octombrie, la Președinție au avut loc discuții privind eforturile comune în contracararea dezinformării, în contextul creării Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. La întrevedere au participat șeful de cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel consiliera pentru afaceri externe și comunicare strategică, Olga Roșca, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, directoarea de țară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Claudia Hermes și Martina Karaparusheva, managera de proiect.

„Discuțiile au avut loc în contextul lansării unui nou proiect al GIZ în Moldova – ,,Info Trust Alliance”, finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe”, anunță Președinția.

Sursa citată susține că proiectul ,,Info Trust Alliance” va sprijini „instituțiile partenere la asigurarea securității informaționale a cetățenilor”, în contextul provocărilor de securitate din regiune și a atacurilor hibride asupra Republicii Moldova.

„În cadrul discuțiilor a fost reiterat faptul că acest nou angajament reafirmă parteneriatul moldo-german puternic și viziunea comună pentru o Moldova mai rezistentă”, mai precizează Președinția.

***

Amintim că Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai 2023, despre crearea în Republica Moldova a Centrului Național de Apărare Informațională „Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

În iulie, Președinția a anunțat că a îmbunătățit și a redenumit Centrul „Patriot” în Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, urmare a consultărilor publice de la Președinție, la care au participat reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, dar și diplomați. Proiectul președintei a fost adoptat în a doua lectură de deputații PAS pe 31 iulie.

Pe 16 octombrie, președinta Maia Sandu a anunțat că a înaintat-o la funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe fosta ministră de Interne Ana Revenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: