Grosu a spus când Moldova va zice „la revedere” Adunării Interparlamentare a CSI: Avem o decizie politică asumată
Full Article 2 minutes read

Grosu a spus când Moldova va zice „la revedere” Adunării Interparlamentare a CSI: Avem o decizie politică asumată

Republica Moldova se va retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu.

Eu, împreună cu colegii, ne-am pus scopul ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, să le spunem adio. Care este rostul să ne aflăm în această Adunare Interparlamentară, când un stat membru fondator al acestei structuri a invadat alt stat membru fondator, Ucraina. Noi nu mai dăm curs la nicio invitație și nu mai plătim taxa aceea de cotizare, colegii din opoziție se mai duc, din banii lor, fac prezența. Noi însă avem o decizie politică asumată, până la sfârșitul sesiunii să spunem la revedere Adunării Interparlamentare a CSI”, a declarat Igor Grosu, la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Amintim că pe 15 mai 2023, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. Grosu a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurii regulamentare de retragere.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean declara că Adunarea interparlamentară a CSI nu a livrat pentru Republica Moldova. Oficialul a spus că „noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova și noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice”. Astfel, în cadrul ședinței Guvernului, miniștrii au aprobat denunțarea a două Acorduri cu CSI. La rândul ei, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a spus că „urmare a exercițiului de inventariere au fost stabilite că MAI are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI”. 10 dintre acestea, Revenco le-a numit „sterile și inoportune”.

Pe 14 iunie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au decis ca Moldova să denunțe alte două acorduri încheiate pe platforma CSI. „Nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării”, declarau membrii Comisiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: