În prima zi a săptămânii climei de la New York, desfășurată între 21-25 septembrie curent, LafargeHolcim semnează Angajamentul “Net Zero Emisii de Carbon” cu “Obiective Bazate pe Știință”

— Prima companie globală de materiale de construcții care a semnat “Ambiția în afaceri pentru 1.5°C”, angajament cu obiective intermediare validate prin Inițiativa “Obiective Bazate pe Știință” (SBTi), în linie cu parcursul net zero;

— Obiectivele 2030 accelerează reducerea intensității CO2, pentru a depăși 20%;

— Parteneriat semnat cu SBTi pentru susținerea dezvoltării foii de parcurs 1.5°C în ciment.

LafargeHolcim se alătură inițiativei “Obiective Bazate pe Știință” (SBTi) “Ambiția în Afaceri pentru 1.5°C”, devenind astfel prima companie globală de materiale de construcții, care semnează angajamentul cu obiective intermediare pentru 2030, validate de SBTi2. Acest angajament este bazat pe poziția de leader al grupului LafargeHolcim în construcția verde cu soluții de ultimă generație, precum ECOPact – betonul ecologic, și Susteno – cimentul circular.

În obiectivele sale pentru 2030, LafargeHolcim reduce, în continuare, țintele sale pentru intensitatea CO2 în ciment, până la 475 kg pe tonă de produs de ciment (net CO2/t.cim.). Europa este pe cale să devină prima regiune din lume care atinge această ambiție de net zero, bazându-se pe foia de parcurs investițională de 160 de milioane franci elvețieni, lansată anul trecut.

Fiind cu un pas înainte, LafargeHolcim colaborează cu SBTi la dezvoltarea foii de parcurs pentru alinierea țintelor climatice la un viitor 1.5°C în sectorul cimentului, lărgind limitele construcțiilor verzi.

Jan Jenisch, Director General:
„Eu cred în construirea unei lumi prietenoase atât cu oamenii, cât și cu planeta. Iată de ce noi reinventăm astăzi modul în care lumea construiește, ca să o facem mai verde, cu soluții atât cu emisii reduse de carbon, cât și circulare. Sunt atât de încântat să lucrăm cu SBTi, aplicând o abordare riguroasă, bazată pe știință, să configurăm foia noastră de parcurs net zero și să accelerăm eforturile pentru a reduce substanțial amprenta noastră CO2. Nu vom înceta să lărgim limitele spre setarea căii pentru o construcție verde”.

Magali Anderson, Director pentru Sustenabilitate:
„În calitate de lider în fabricarea cimentului, avem de jucat un rol-cheie în abordarea crizei climatice actuale. În drumul nostru spre a deveni o Companie Net Zero, noi nu doar suntem parte a soluției, noi suntem angajați și în susținerea clienților noștri în atingerea ambițiilor lor de reducere a CO2. Nici o companie nu poate aborda de una singură provocările climatice de astăzi, iată de ce noi colaboram pentru a avea un impact mai mare”.

Alberto Carrillo, Director, Obiective Bazate pe Știință în cadrul CDP, unul din partenerii Inițiativei “Obiectivelor Bazate pe Știință”:
„Noi la SBTi suntem bucuroși pentru faptul că LafargeHolcim s-a alăturat unui grup de peste 290 de lideri de industrii, angajați în reducerea încălzirii globale la 1.5°C. În calitatea sa de cel mai mare jucător în una din cele mai intensive industrii, LafargeHolcim demonstrează că economia net zero este deja aproape”.

SBTi a aprobat angajamentul companiei LafargeHolcim de reducere a emisiilor de nivelul 1 și 2 a gazelor cu efect de seră la 21%2 pe tonă de produs de ciment către 2030, în comparație cu anul de referință 2018. Cu această țintă, LafargeHolcim și-a luat angajamentul de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră de nivelul 1 cu 17.5% pe tonă de ciment produs și a emisiilor de gaze cu efect de seră de nivelul 2 la 65% la tonă de ciment produs, în aceeași perioadă de timp.

Către 2030, LafargeHolcim:

● Va accelera utilizarea produselor sale cu amprentă redusă sau neutră de carbon, precum ECOPact și Susteno;
● Va valorifica 100 milioane de tone de deșeuri și subproduse în energie și materii prime;
● Va intensifica utilizarea argilei calcinate și va dezvolta cimenturi cu lianți noi;
● Va dubla capacitatea de utilizare în fabricare a combustibililor derivați din deșeuri, pentru a atinge 37% rată de substituție;
● Va atinge 457 kg net de carbon pe tonă de ciment produs (net CO2/t.cim.);
● Va opera prima sa unitate de producție cu zero emisii de carbon.

Adițional acestui angajament de reducere a emisiilor de nivelul 1 și 2, LafargeHolcim își va largi acțiunile și asupra lanțului său valoric, pentru a include și emisiile de nivelul 3. Cu această abordare holistică, LafargeHolcim va reduce cu 20% și emisiile legate de transportare și combustibil.

În parcursul său către net zero, LafargeHolcim va accelera construcția circulară prin utilizarea materialelor reciclabile în produsele și procesele sale, recuperând materialele la sfârșitul ciclului lor de viață. Doar în 2019 LafargeHolcim a valorificat 48 milioane tone de deșeuri, fiind recunoscut ca lider în soluțiile pentru managementul deșeurilor, contribuind la orașe mai curate și conservarea resurselor finite ale pământului.

Compania va folosi decada ce urmează pentru dezvoltarea și punerea în funcțiune a tehnologiilor avansate, pregătind următorul pas în călătoria sa către zero emisii. Aceasta include peste 20 de proiecte pilot în Europa și America de Nord, proiecte pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului.

Pentru mai multe informații despre angajamentul climatic al grupului LafargeHolcim, vă rugăm să accesati secțiunea detaliată dedicată climei pe site-ul nostru www.lafargeholcim.com. Mai multe informații despre economia circulară și alte aspecte legate de strategia durabilă puteți găsi pe www.lafargeholcim.com/climate-energy.

Despre LafargeHolcim

În calitatea sa de lider mondial în soluții pentru construcții, LafargeHolcim reinventează modul în care lumea construiește, pentru a o face mai verde, mai inteligentă și mai sănătoasă pentru toți. În drumul său spre o Companie Net Zero, LafargeHolcim oferă soluții globale, precum ECOPact, care permite construcția neutră din punct de vedere a carbonului. Prin modelul său circular de afaceri, compania este lider mondial în valorificarea deșeurilor în sursă de energie și materii prime, prin produse ca Susteno – cimentul circular de bază. Inovația și digitalizarea stau la baza strategiei companiei, reflectate în mai mult din jumătate din proiectele sale de cercetare și dezvoltare, dedicate soluțiilor verzi. Cei 70 000 de salariați ai grupului LafargeHolcim sunt dedicați îmbunătățirii calității vieții în peste 70 de piețe de desfacere, prin cele patru segmente de business: Ciment, Beton, Agregate și Soluții & Produse. În Republica Moldova, Grupul LafargeHolcim este reprezentat prin compania Lafarge Ciment (Moldova) S.A.,care operează uzina de ciment de la Rezina.

Pentru mai multă informație, accesați: www.lafargeholcim.com

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Igor Cecan/NM

R. Moldova a înregistrat progrese în justiție și combaterea corupției: Raport OCDE

Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul justiției și combaterii corupției. Este concluzia Raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, raportul confirmă îmbunătățiri în perioada 2023–2024 în domenii precum: politici anti-corupție (+9,9 puncte), protecția avertizorilor de integritate (+16,8 puncte), integritate în achizițiile publice (+14 puncte), independența sistemului judecătoresc (+6,1 puncte) și independența procuraturii (+7,6 puncte).

„În ultimii ani, s-a muncit mult pentru a curăța justiția de corupție, iar primele rezultate sunt deja vizibile. Vom continua reformele din domeniul justiției pentru ca fiecare cetățean să poată avea încredere că dreptatea funcționează pentru toți, iar legea este aceeași pentru fiecare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Fără cuști și zăbrele: cum Grădina Zoologică din Chișinău schimbă condițiile de viață ale leilor

În Grădina Zoologică din Chișinău se construiește un țarc modern pentru lei – 15 arii cu geam panoramic și granit mărunțit în loc de zăbrele. Aici va fi mutat un grup de patru lei care trăiesc deja în grădină zoologică. Proiectul costă peste 4 milioane de lei și urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului. Grădina Zoologică are în plan și achiziții noi: în curând vor sosi animale suplimentare, inclusiv jderi exotici. Dar nici măcar un țarc perfect proiectat nu îi satisface întotdeauna pe „locatari” – urșii aduși vara trecută și-au „amenajat” singuri teritoriul, smulgând pădurea tânără de pini proaspăt plantați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: