LIVE Muzică în fața Judecătoriei Bălți, unde se examinează excluderea Marinei Tauber din cursă
Full Article 3 minutes read

LIVE Muzică în fața Judecătoriei Bălți, unde se examinează excluderea Marinei Tauber din cursă

În fața Judecătoriei Bălți, unde se examinează solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind anularea înregistrării candidatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cursa electorală pentru alegerile locale noi din municipiul Bălți, au venit câteva sute de susținători ai candidatei. Ședința de judecată este planificată pe 3 decembrie, la ora 11:00. 

UPDATE (11:48) Judecătorii au anunțat pauză până la 12:30, pentru a examina argumentele CEC.

UPDATE (11:41) Marina Tauber a revenit în fața mulțimei. Aceasta a menționat că se adresează în limba rusă, întrucât știe că majoritatea locuitorilor mun. Bălți sunt vorbitori de rusă. Tauber s-a adresat către misiunile diplomatice și i-a îndemnat să ia atitudine, întrucât, potrivit acesteia, excluderea sa este ilegală.

Înainte de începerea ședinței, în fața Judecătoriei au venit circa 100 de persoane. Ulterior, numărul a continuat să crească. În fața clădirii a fost improvizată o scenă, pe care a urcat membrul Partidului „ȘOR” Vladimir Vitiuc.

Manifestanții au scandat „Victorie”, „Mîinile la o parte de pe Bălți”, „Marina, suntem alături de tine” și „Marina Tauber e primarul nostru”. Ulterior, pe scenă a urcat însăși Marina Tauber.

„Eu sunt primarul vostru. Este o mare onoare. Puteți singuri să luați deciziile care vă privesc, nu cele impuse de la Chișinău”, a declarat Tauber.

Ulterior, demonstranții au început să scandeze „Jos Maia Sandu!”. După un scurt discurs, Marina Tauber a intrat în clădirea Judecătoriei, ca să participe la ședința de judecată. Pe scenă a rămas Vladimir Vitiuc, care a moderat un „concert”. În boxe a fost pusă muzică, iar pe scenă a fost invitat interpretul Dumitru Gaitur.

 

Amintim că în seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți. Potrivit unui raport prezentat de către membru CEC Pavel Postica, Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

La rîndul său, Tauber susține că decizia CEC este motivată politic și în spatele deciziei ar sta președinta țării Maia Sandu. Concurentul electoral a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, prin care s-a cerut excluderea din cursa electorală. Tauber califică hotărârea ca fiind nefondată și cere instanței anularea acesteia. Demersul a fost depus în după-amiaza, de 2 decembrie.

Turul doi al alegerilor locale noi este planificat pentru data de 5 decembrie. În urma primului tur de scrutin, candidata Partidului „Șor” Marina Tauber a acumulat 15918 de voturi sau  47,93% din sufragii. Pe locul doi s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorișin, care a obținut 6951 din voturi sau 20,93%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: