Ministerul Muncii îl contrazice pe Ceban: Nu gestionăm centrul de refugiați în care a fost depistat focarul de rujeolă
Full Article 2 minutes read

Ministerul Muncii îl contrazice pe Ceban: Nu gestionăm centrul de refugiați în care a fost depistat focarul de rujeolă

Centrul pentru refugiați din Chișinău unde a fost depistat un focar de rujeolă nu se află în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Declarația a fost făcută pentru NM de șefa Serviciului de comunicare cu mass-media din cadrul MMPS Diana Blanaru, după ce primarul capitalei Ion Ceban a sugerat că ministerul, în gestiunea căruia s-ar afla centrul respectiv, ar încerca să ascundă cazul.

Centrele de plasament temporar pentru persoane strămutate de pe teritoriul altor state pot fi gestionate de instituții publice, companii de capital de stat, organizații sindicale, prestatori privați etc., care, conform atribuțiilor, au rolul de a coordona activitatea centrelor și a asigura buna lor funcționare. Centrul de plasament temporar vizat nu este în subordinea Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, a declarat Diana Blanari pentru NM.

Reprezentanta MMPS aprecizat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu are competențe în determinarea unei anumite maladii, cazul fiind referit instituțiilor medicale pentru stabilirea diagnosticului.

Potrivit acesteua, la moment, cazarea persoanelor strămutate în centrul de plasament respectiv a fost suspendată și centrul plasat în carantină”, a spus aceasta.

Suplimentar, precizăm că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a informat Ministerul Sănătății despre acest caz, precum și managerii celorlalte centre din țară ca să manifeste vigilență și să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea sănătății și siguranței beneficiarilor din centre”, a mai menționat Blanari.

***

Precizăm că, pe 18 martie, în timpul ședinței Primăriei Chișinău, șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a anunțat că într-un centru de pe str. N. Testimițianu care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, dintre care peste 60 sunt copii, a fost depistat un focar de rujeolă. S-a întâmplat după ce, timp de două zile, cinci cetățeni ai Ucrainei, între ei și copii, au fost confirmați clinic pozitiv la boală.

La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că centrul respectiv s-ar afla în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, sugerând că instituția ar încerca să ascundă cazul. „Rugați-i să intervină și să facă publică această informație pentru că, de fapt, situația este gravă. Iar când se tace este și mai grav”, i-a spus Ceban lui Bolocan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: