Mitropolitul Vladimir se află în Rusia, de Crăciun pe stil nou. Pentru cine s-a rugat la Moscova
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul Vladimir se află în Rusia, de Crăciun pe stil nou. Pentru cine s-a rugat la Moscova

Mitropolitul Vladimir se află într-o nouă vizită la Moscova, Federația Rusă. Capul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a oficiat o slujbă pe 24 decembrie la o biserică din apropiere de Moscova, anunță Mitropolia Moldovei. Mitropolitul ar urma să oficieze o nouă slujbă, la Moscova, și pe 25 decembrie – zi în care este marcat Crăciunul pe stil nou.

„În duminica a XXIX după Pogorârea Sfântului Duh, 24 decembrie 2023, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova. (…) Alături de Arhipăstor, la serviciul divin au înălțat rugăciuni preoții slujitori și enoriașii veniți la Liturghie care a fost oficiată în limba slavonă bisericească și română”, anunță Mitropolia Moldovei.

Mitropolia precizează în comunicatul emis că Mitropolitul Vladimir va oficia o nouă slujbă în biserica „Sfânta Treime” din Konkovo, Moscova și astăzi, 25 decembrie.

Amintim că Mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoarea Patriarhului rus Kirill, în septembrie, curent. În mesajul trimis, șeful Mitropoliei Moldovei s-a plâns pe sprijinul „tot mai mare” al Chișinăului pentru Mitropolia Basarabiei și i-a reproșat patriarhului rus, inclusiv, „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă.

După aceasta, un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău i-au cerut mitropolitului Vladimir să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Preoții și-au argumentat poziția „pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova. La fel, scrisoarea indica că decizia a fost luată, inclusiv, în contextul războiului „injust” și „perfid” pe care Rusia îl duce în Ucraina. Mitropolitul a convocat atunci preoții într-o ședință extraordinară, în care au decis să mențină „unitatea” BOM.

Precizăm că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei, tendința fiind una în creștere. Mitropolitul Vladimir a comentat, recent, pentru prima dată, plecările preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Potrivit lui, clericii respectivi ar fi fost ispitiți de „ofertele vremii”, pe care le-ar fi acceptat în lipsa discernământului și a credinței „curate”.

Citește mai multe despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor, într-o analiză NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: