Moscova contrazice poziția Kievului privind negocierile în format 5+2: „Credem că-și poate relua activitatea în timp”
Full Article 3 minutes read

Moscova contrazice poziția Kievului privind negocierile în format 5+2: „Credem că-și poate relua activitatea în timp”

Federația Rusă consideră că formatul de negocieri „5+2” privind rezolvarea diferendului transnistrean ar putea fi reluat „în timp”. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova în cadrul unei conferințe de presă din 31 ianuarie. 

Credem că formatul „5+2” are o șansă de a-și relua activitatea, în timp. În acest spirit s-au exprimat și însăți părțile implicate în conflict, iar opiniile lor sunt extrem de importante. Zilele trecute, vicepremierul pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei, Serebrian, a subliniat că formatul a fost doar înghețat, nu anulat. Anterior, apeluri la cel mai înalt nivel pentru reluarea formatului au venit de la Tiraspol. Este o poziție definitorie pentru noi”, a declarat Zaharova.

În pofida faptului că reprezentanta MAE-ului rus a declarat că „negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE țin de Chișinău și Bruxelles”, Zaharova a adăugat că Moscova „consideră că este prematur și, mai ales, nepromițător ca acestea să se desfășoare fără a ține cont de conflictul transnistrean”.

Amintim că, pe 22 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat la o emisiune televizată că „de fapt nu există” o formulă de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul „1+1”. La ultima reuniune de la Tiraspol, care a avut loc pe 16 ianuarie, au participat reprezentanți politici ai tuturor părților din „formatul ascuns 5+2”. Ulterior, în cadrul unor declarații de presă, Serebrian a remarcat că formatul „5+2” nu a funcționat până acum din cauza invaziei ruse din Ucraina. „Ce se va întâmpla după terminarea războiului din Ucraina este greu de spus. Ar putea avea loc o reformatare completă a acestui format. Ar putea fi o formulă diferită. Există diverse propuneri care, deocamdată, sunt propuneri de lucru”, a spus el.

Iar pe 29 ianuarie, la Chișinău, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei a declarat că Rusia „nu are dreptul moral, și nici legal” să participe la formatul de negocieri pentru soluționarea conflictului teritorial „5+2”, din cauza invaziei din țara vecină. Oficialul a spus că Ucraina nu se va așeza la masa de tratative cu Federația Rusă, iar poziția este una „fermă”. Detalii – AICI.

Formatul „5+2”

Formatul 5+2, cunoscut și sub denumirea de discuții „5+2”, negocieri „5+2” sau procesul „5+2”, este o platformă de negociere diplomatică menită să găsească o soluție pentru conflictul transnistrean dintre Republica Moldova și regiunea transnistreană separatistă. Formatul este alcătuit din Moldova și regiunea transnistreană, care sunt desemnate drept „părți în conflict”, și Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ca „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite acționează ca „observatori”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: