UPDATE Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO. Stoltenberg: Primim doi noi aliaţi cu capacităţi militare formidabile
Full Article 2 minutes read

UPDATE Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO. Stoltenberg: Primim doi noi aliaţi cu capacităţi militare formidabile

UPDATE: 16:42: Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO – o decizie istorică pentru cele două ţări nordice, determinată de războiul dus de Rusia în Ucraina, notează Digi24.ro

Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare. Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după semnarea protocoalelor de aderare.

UPDATE 11:40: Cele 30 de ţări membre ale NATO vor lansa marţi, 5 iulie, procesul de ratificare a aderării Suediei şi Finlandei. Potrivit unui comunicat emis de NATO, Finlanda și Suedia au încheiat pe 4 iulie discuțiile de aderare la Cartierul General al NATO, așa cum au convenit săptămâna trecută liderii NATO la summitul lor de la Madrid. Ambele țări și-au confirmat în mod oficial disponibilitatea și capacitatea de a-și îndeplini obligațiile și angajamentele politice, legale și militare ale aderării la NATO. Discuțiile au fost purtate între oficiali NATO și reprezentanți din Finlanda și Suedia.

Conform sursei citate, în urma finalizării discuțiilor, aliații urmează să semneze Protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia la Sediul NATO marți, 5 iulie 2022. Protocoalele de aderare vor merge apoi în toate țările NATO pentru ratificare, conform procedurilor lor naționale.

„Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, a subliniat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli, scrie Agerpres.

De menționat că Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO pe 18 mai, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: