NewsMaker

NM Espresso: despre gaz și lumină în Moldova, panglica Sf. Gheorghe în Găgăuzia și cronica tensiunilor din Transnistria

Gaz

„Gazprom” a confirmat că va furniza gaz pentru Moldova în luna mai. Prețul estimat este de $910 pentru 1000m3. Ce se va întâmpla cu livrările de gaz în următoarele luni, deocamdată nu este clar.

Energie electrică

După informația privind asigurarea furnizării gazului natural din Rusia în următoarea lună, autoritățile au anunțat că au anulat licitația organizată anterior pentru cumpărarea energiei electrice. Și au decis să inițieze negocieri directe cu posibilii furnizori. Deocamdată, Chișinăul a ajuns la un compromis cu Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe baza gazului rusesc. Aceasta va asigura furnizarea de elergie electrică pentru malul drept al Nistrului până în iunie.

Premierul Natalia Gavrilița a precizat că prețul va constitui $59,5/1 MW/h, ceea ce constituie cu $6 mai mult decât în prezent. Pentru a obține acest preț, Chișinăul a fost nevoit să facă o cedare. Este vorba despre acordarea autorizației de funcționare pentru Uzina metalurgică de la Rîbnița.

În articolul „Moldova caută lumină” («Молдова ищет свет») NM a analizat de ce a izbucnit un scandal în jurul licitației privind furnizarea energiei electrice și ce se întâmplă, în general, în acest domeniu.

Două maluri  

Tiraspolul a oferit primele detalii din ancheta cu privire la exploziile care s-au produs la centrul de radioteleviziune din satul Maiak. Potrivit informațiilor, o grupare care ar număra până la 10 persoane a pătruns pe teritoriu, care nu era bine păzit, și a minat cele două antene.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că incidentele din Transnistria reprezintă un risc de securitate pentru Moldova. Borrell a dat asigurări că UE sprijină cu tărie suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei.

Ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că armata moldovenească este pregătită să își apere țara, inclusiv integritatea teritorială și securitatea.

La Chișinău au ajuns reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting și trimisul special al președintelui în exercițiu al OSCE Artur Dmochowski. Aceștia au discutat cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean despre situația din Transnistria și zona de securitate. Oficialii străini urmează să se întâlnească și cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

În ajun, la Varnița, s-a desfășurat o întrevedere dintre delegația Chișinăului și cea a Tiraspolului. Discuțiile au avut loc pe fundalul escaladării fără precedent în ultimii 30 de ani a tensiunilor din regiunea transnistreană. În materialul „Jocuri și tensiuni” ( «Игра на обострение») NM a refăcut cronica evenimentelor, a prezentat punctele de vedere ale părților și a discutat cu experții despre posibilele scenarii de mai departe.

Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei a autorizat utilizarea, pe teritoriul autonomiei, a panglicii Sf. Gheorghe, interzisă în Moldova. Deputații locali au precizat că legea privind statutul special al regiunii le permite să ia astfel de decizii. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de către bașcanul Irina Vlah.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că decizia creează un precedent periculos. Oficialul consideră că trebuie verificată legalitatea unei asemenea decizii și că aceasta trebuie atacată în instanța de judecată.

Dacă are sau nu Găgăuzia dreptul să anuleze legile naționale, NM a analizat în materialul „Atenție, panglica Sf. Gheorghe este permisă” («Осторожно, георгиевская лента разрешается»).  

Stoianoglo

Verificarea activității lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general s ajuns la final. Raportul preliminar a fost transmis procurorului general suspendat. Dacă Consiliul Superior al Procurorilor, după ce va analiza concluziile comisiei, va decide că activitatea lui Stoianoglo nu este satisfăcătoare, acesta va fi concediat. Mai multe detalii – în materialul „Stoianoglo își așteaptă nota” (Стояногло подвели под оценку).

Covid

Pandemia de coronavirus s-a încheiat odată cu începerea războiului din Ucraina? Trebuie să se aștepte Moldova la un nou val de Covid? Autoritățile au pierdut lupta pentru vaccinare? A răspuns la aceste întrebări șefa biroului OMS în Moldova Miliana Grbic în interviul NM „Nu există acum imunitate colectivă” («Нет сейчас никакого коллективного иммунитета»).

#citeștemoldova

În cea mai recentă ediție a proiectului special NM „Citește, Moldova” îl puteți vedea pe stand-up comediantul Ivan Liulenov, care citește „The Comedy Bible” de Judy Carter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: