O declarație controversată despre femei îi aduce lui Arestovici dosar penal, în Ucraina. Ce a spus
Full Article 4 minutes read

O declarație controversată despre femei îi aduce lui Arestovici dosar penal, în Ucraina. Ce a spus

La Kiev a fost deschis un dosar penal împotriva lui Alexei Arestovici, scrie Meduza. Fostul consilier al şefului Biroului preşedintelui Ucrainei a spus, într-un discurs, că femeile sunt ființe cu care mai întâi de toate îți dorești să faci sex, apoi să le ofensezi și să „le sufoci fără oprire”, și că femeile „ar trebui să privească un bărbat ca pe un idol”. Ulterior, deputatul Radei Supreme a Ucrainei Inna Sovsun s-a adresat organelor de drept. 

Poliția ucraineană a inițiat o anchetă împotriva lui Alexei Arestovici, fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei. Anunțul a fost făcut de deputatul Radei Supreme a Ucrainei Inna Sovsun.

Am primit un răspuns de la poliție despre începerea unei anchete preliminare. Informația a fost înscrisă în Registrul unificat al investigațiilor preliminare din Ucraina. Aceasta înseamnă că acum poliția trebuie să investigheze. Am și un răspuns de la procurorul general că cazul a fost transmis Procuraturii orașului Kiev”, a precizat deputata.

Anterior, Inna Sovsun a depus o declarație la poliție împotriva lui Arestovici, având la bază un video cu un discurs al acestuia din 25 septembrie. Atunci, Arestovici a menționat că femeile sunt ființe cu care mai întâi de toate îți dorești să faci sex, apoi să le ofensezi și să „le sufoci fără oprire”. El a mai spus că femeile „ar trebui să privească un bărbat ca pe un idol”.

Prin urmare, deputata s-a adresat la organele de drept, pe 28 septembrie, cu o declarație că Arestovici ar fi încălcat articolul 300 din Codul penal al Ucrainei (distribuirea de lucrări care promovează cultul violenței și cruzimii, intoleranței și discriminării rasiale, naționale sau religioase). Articolul, potrivit sursei, prevede închisoare de până la trei ani. Se menționează că poliția de la Kiev a anunțat despre inițierea unei investigații cu privire la acest articol. 

***

Alexei Arestovici a demisionat, în ianuarie 2023, din funcția de consilier al şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei Andrei Ermak. Înainte de aceasta, mai mulți deputați ai Radei Supreme de la Kiev au cerut concedierea lui Arestovici, după gafa pe care a comis-o cu privire la o rachetă rusească care a lovit un bloc de locuit din Dnipro.

Arestovici a declarat, pe 14 ianuarie, că o rachetă care a lovit un bloc din Dnipro ar fi fost, de fapt, doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. Armata ucraineană a negat vehement informația. Ulterior, Arestovici și-a cerut scuze și a dat vina pe oboseală. Declarația lui Arestovici a provocat furie în Ucraina. Primarul orașului Dnipro Boris Filatov l-a numit pe Arestovici „dobitoc narcisist” și „gură murdară”.

De la începutul războiului declanșat în Ucraina, Alexei Arestovici era unul dintre principalii comunicatori ai administrației prezidențiale. Emisiunile cu participarea lui Arestovici adunau milioane de vizualizări pe YouTube.

În august 2022, Arestovici nu excludea că ar putea candida la funcție de președinte al Ucrainei, cu condiția că actualul lider Vladimir Zelenski nu va pretinde la al doilea mandat. Precizăm în acest context că în septembrie 2023, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că va candida din nou la președinție dacă următoarele alegeri vor avea loc pe timp de război. Amintim că înainte de alegerile din 2019, Zelenski declara că nu va candida pentru a doua oară la prezidențiale.

În mai 2023, ex-consilierul șefului biroului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a fost inclus în lista „teroriștilor și extremiștilor” a Serviciul Federal Rus privind Monitorizare Financiară (Rosfonmonitoring). În lista Rosfonmonitoring sunt incluse persoanele care sunt investigate și condamnate în cazuri de terorism și extremism. Conform procedurilor, dacă persoanele care figurează pe această listă au conturi bancare în Rusia, acestea sunt blocate.

De precizat că Alexei Arestovici nu era consilierul președintelui Ucrainei Vladimir Zelenski, ci consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrei Ermak.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: