O moderatoare TV din Rusia a rămas blocată la Kiev: Mi se spunea „urcă în tanc și pleacă înapoi”. Însă îi înțeleg pe deplin
Full Article 3 minutes read

O moderatoare TV din Rusia a rămas blocată la Kiev: Mi se spunea „urcă în tanc și pleacă înapoi”. Însă îi înțeleg pe deplin

Moderatoarea de televiziune din Rusia Tatiana Lazareva a ajuns la Kiev pe 17 februarie. Aceasta urma să se întoarcă acasă pe 25 februarie, însă din cauza invaziei armatei ruse, a rămas în capitala Ucrainei, unde se află și în prezent. Într-un interviu pentru portalul Meduza, aceasta a declarat că nu speră să se întoarcă acasă, întrucât riscă să fie pusă la închisoare pentru declarațiile sale critice în adresa Kremlinului.

Tatiana Lazareva a ajuns la Kiev pe 17 februarie, pentru a filma emisiunea de divertisment „Liga râsului” ( «Лига смеха»). Avea bilet de întoarcere pe 25 februarie, peste o zi de la începutul atacului în Ucraina.

Urmăream evenimentele, însă, se pare că insuficient. Țin minte că m-am bucurat pe 16 februarie, când prognoza cu privire la război nu s-a îndeplinit și m-am gândit: ce bine că mi-am schimbat biletul de pe 16 pe 17 și acum pot să plec cu inima împăcată. Dacă aș fi avut măcar o urmă de îndoială, nu aș fi plecat. Însă, la fel ca mulți oameni, nu credeam că se va întâmpla”, a povestit aceasta.

Întrebată dacă după cele întâmplate speră să se întoarcă în Rusia, aceasta a răspuns negativ: „Nu, desigur, nu am nicio speranță cu privire la întoarcere. În timpul live-urilor de pe Instagram am spus lucruri pentru care risc un termen mare. Desigur, vreau să mă întorc acasă, însă să locuiesc în Rusia – nu”.

Aceasta a mai spus că urmărește de la Kiev protestele din Rusia și nu credea că puterea de la Moscova va recurge la astfel de acțiuni: „S-a ajuns la cele mai grave represii. În pofida protestelor, îndemnurilor noastre de a merge la vot și de a da dovadă de activism civic. S-a ajuns la aceea că Putin a declanșat războiul. Nimeni din anturajul meu nu l-a ales”.

Tatiana Lazareva a mai spus că locuiește într-un apartament mic dintr-un hotel situat în centrul orașului Kiev și rareori iese afară. Toată lumea încearcă să facă rezerve de mâncare, însă unele produse deja lipsesc. De exemplu, pâinea nu se găsește mereu.

Întrebată despre atitudinea locuitorilor Kievului față de ruși, aceasta a spus: „Este de la sine înțeles – sunt dușmani. Însă eu nu am simțit pe pielea mea o atitudine cu adevărat agresivă. În primele zile auzeam în adresa mea, la magazin, cuvinte de genul: „urcă în tanc și pleacă înapoi”. Însă îi înțeleg pe deplin pe acești oameni. Pe rețelele de socializare, mulți oameni din Rusia îmi scriu comentarii negative, îmi adresează cuvinte urâte, mă întreabă cu cât m-am vândut. La această întrebare nu pot răspunde – aș vrea să aflu pentru început unde e casa la care pot să primesc ce mi se cuvine”.

Amintim că, după invazia Ucrainei, mai multe celebrități care locuiesc în Rusia și-au exprimat deschis punctul de vedere, publicând mesaje împotriva războiului. Ulterior, pentru unele dintre ele au început problemele. Concerte anulate, publicitate cu participarea acestora – retrasă de la posturile federale de televiziune, emisiuni închise.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: