Până la sfârșitul anului, Moldova va achiziționa un sistem de monitorizare a spațiului aerian. Nosatîi: în 2024 vom primi și rachete
Full Article 2 minutes read

Până la sfârșitul anului, Moldova va achiziționa un sistem de monitorizare a spațiului aerian. Nosatîi: în 2024 vom primi și rachete

Tehnica militară învechită a Armatei Naționale va fi înlocuită cu una nouă. Totodată, țara noastră va achiziționa un sistem modern de monitorizare a spațiului aerian până la sfârșitul acestui an. Iar în 2024, Moldova va primi inclusiv rachete. Precizările au fost făcute de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, în contextul procesului de modernizare a Armatei Naționale. 

Ministerul Apărării este implicat în mai multe proiecte care vor moderniza Armata Națională, iar tehnica militară învechită va fi înlocuită cu una nouă, a declarat pentru Radio Moldova ministrul Apărării.

Potrivit oficialului, Republica Moldova va achiziționa un sistem modern de monitorizare a spațiului aerian până la sfârșitul acestui an, iar în 2024 vom primi și rachete.

„Sistemele de apărare antiaeriene le vom primi treptat. Acestea au mai multe piese componente, mecanisme de monitorizare, aici vorbim de radare și utilaj de intercepție, rachete. Sistemele de monitorizare vor fi livrate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, vom primi și câteva sisteme de intercepție”, a precizat Nosatîi.

***

În anul 2023, bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 649,9 milioane lei și constituie 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut (PIB).

În septembrie 2023, Anatolie Nosatîi declara că Republica Moldova a identificat un radar care urmează să monitorizeze spațiul aerian, iar până la sfârșitul anului acesta va fi operațional. Oficialul preciza că radarul de monitorizare a spațiului aerian va fi achiziționat din fondurile bugetului de stat, dar s-a abținut să facă publică valoarea financiară a achiziției.

Cu un an mai devreme, în octombrie 2022, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi susținea că un sistem care să asigure securitatea spațiului aerian al Moldovei costă miliarde de euro și construirea acestuia ar dura de la 3 până la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: