Paracetamol, vitamine și dietă? Trebuie oare pregătit copilul pentru vaccinare
Full Article 3 minutes read

Paracetamol, vitamine și dietă? Trebuie oare pregătit copilul pentru vaccinare

Adesea vaccinarea copiilor provoacă îngrijorarea părinților. Unii dintre aceștia, pentru a-și proteja copilul de eventualele reacții adverse, încep să-l pregătească în prealabil pe cel mic. Se pun în aplicare diferite metode – de la medicamente antipiretice și pentru întărirea imunității până la metode homeopatice și populare. Olga Cârstea, medic pediatru, conferențiar al Catedrei Pediatrie a USMF „N. Testemițanu”, a comunicat pentru NM, trebuie sau nu să fie pregătit copilul pentru vaccinare și ce trebuie de făcut după aceasta.

Cum se face pregătirea de vaccinare

Pe internet pot fi găsite sute de articole intitulate „Cum trebuie pregătit copilul de vaccinare”. Se oferă cele mai diferite sfaturi: de la procurarea antipireticelor „pentru orice eventualitate” până la administrarea unei cure de preparate homeopatice sau vitamine, cu două săptămâni înainte de vaccin. Există și sfaturi mai puțin medicale: de exemplu, copilul să nu fie dus la grădiniță cu trei-patru zile înainte de vaccinare, pentru „a-i întări imunitatea”, dar și pentru curățarea intestinelor ori să-i fie stabilită o dietă.

Pediatrul Olga Cârstea a comunicat pentru NM că, potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, copiii pot fi vaccinați fără o pregătire prealabilă. Medicul de familie trebuie doar să verifice, înainte de vaccinare, dacă nu este bolnav copilul. Potrivit afirmațiilor Olgăi Cârstea, singura contraindicație la vaccinare o constituie temperatura ridicată (38°C). În acest caz, vaccinarea trebuie amânată pentru câteva zile, pentru ca cel mic să-și revină după boală.

Pediatrul a subliniat faptul că înainte de vaccinare, nu există nicio necesitate de a-i da copilului vitamine sau preparate homeopatice. Totodată, ea a menționat că nu se recomandă să i se dea copilului nici preparate antipiretice înainte de vaccinare.

Ce trebuie de făcut după vaccinare

În aceleași articole în care se spune cum trebuie să aibă loc pregătirea de vaccinare, se recomandă adesea să se dea copiilor, după vaccin, preparate antipiretice, „în scop de profilaxie”. În altele – să nu fie dus copilul câteva zile la grădiniță și să se evite băile.

Olga Cârstea a remarcat faptul că cea mai frecventă reacție post-vaccinare locală este o ușoară înroșire pe locul unde s-a făcut injecția. Dacă pata roșie nu trece de la sine și copilul este agitat, se poate pune o compresă rece.

Pediatrul a mai spus că în cazuri rare, după vaccin, temperatura copilului poate crește. Medicul a subliniat că dacă temperatura depășește 38,5°C, aceasta trebuie scăzută. Pentru aceasta, spune ea, sunt binevenite paracetamolul sau ibuprofenul. Dacă temperatura se menține mai mult de trei zile, este necesară adresarea la medic.

De notat că reacțiile post-vaccinale nedorite se manifestă destul de rar. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică din Moldova, cel mai adesea se întâmplă în cazul vaccinului BCG. Dar este vorba de mai puțin de 1% din cazuri. Astfel, în anul 2019, reacțiile adverse după vaccinul BCG s-au manifestat în 0,11% din cazuri. În același an, s-au înregistrat 0,01% cazuri de reacții adverse provocate de vaccinul pentavalent, iar din cauza ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) – 0,01%.
homeopatice.

Citiți și:

Vaccinurile sunt periculoase? 5 „mituri” despre imunizarea copiilor în Republica Moldova. Ce spun părinții și medicii

Как и где Молдова закупает вакцины. И при чем тут ЮНИСЕФ

БЦЖ, РВ, КПК и другие. 9 фактов о вакцинации в Молдове

Articol de parteneriat

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: