Percheziții la 4 persoane, inclusiv 2 șefi ai Inspectoratului de Mediu, cercetați pentru corupție. Au fost ridicate 1,3 mln lei
Full Article 2 minutes read

Percheziții la 4 persoane, inclusiv 2 șefi ai Inspectoratului de Mediu, cercetați pentru corupție. Au fost ridicate 1,3 mln lei

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) Bălți, un inspector din cadrul IPM Strășeni, un angajat al Agenției de Mediu din Chișinău, dar și un fondator al unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat 13 percheziții pe caz, în cadrul cărora au ridicat aproximativ 1,3 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat CNA, factori de decizie din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au pus în aplicare o schemă infracțională de percepere sistematică a mijloacelor financiare de la diverși agenți economici cu sume cuprinse între 5 000 – 50 000 lei, în schimbul grăbirii eliberării actelor necesare în vederea eliberării autorizațiilor de mediu, dar și condiționarea perfectării proiectelor necesare de anumiți experți preferențiali, împărțind ulterior între ei veniturile obținute ilicit.

În dimineața zilei de 4 martie, ofițerii CNA și procurorii PA au efectuat 13 percheziții în urma cărora au fost identificate o parte din banii care urmau să ajungă la funcționarii din cadrul Inspectoratelor pentru protecția Mediului din țară. Astfel, au fost ridicate mijloace financiare în diferite valute în sumă cumulativă de circa 1 300 000 lei. Totodată, au fost ridicate inclusiv dispozitive electronice și documente relevante cauzei penale.

În prezent procurorii anticorupție și ofițerii CNA finalizează perchezițiile în birourile funcționarilor publici și urmează ca persoanele să fie escortate la CNA și Procuratura Anticorupție, pentru audieri și efectuarea acțiunilor procesuale”, au transmis reprezentanții CNA.

Reacția Ministerului Mediului

Ministerul Mediului a venit deja cu o reacție la cazul dat.

Cu referire la acțiunile desfășurate de către ofițerii CNA, atât conducerea Ministerul Mediului cât și cea a Agenției de Mediu își exprimă disponibilitatea de a colabora cu organele de drept, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați. Zero toleranță la corupție pentru toți angajații din domeniul mediului. Totodată, Ministerul Mediului condamnă orice acțiune care subminează reputația și activitatea instituțiilor de mediu”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Mediului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: