PLDM, al cărui candidat a acumulat nici 3% la Bălți, îndeamnă la boicot: „Dragi locuitori, să nu admitem această alegere impusă”
Full Article 4 minutes read

PLDM, al cărui candidat a acumulat nici 3% la Bălți, îndeamnă la boicot: „Dragi locuitori, să nu admitem această alegere impusă”

„Haideți sa boicotam turul II. Niciunul din cei care au ajuns în turul II nu merită să ajungă în biroul primarului de Bălți”. Apelul a fost făcut de Sergiu Burlacu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la alegerile din 5 noiembrie pentru șefia municipiului Bălți. El a acumulat 2,91% din voturile alegătorilor, iar cel mai mult au obținut candidatul Partidului Nostru Alexandr Petkov (22,69%) și candidata susținută de Ilan Șor Arina Corșicova (21,52%). Cea din urmă a fost exclusă din cursă. Astfel în turul II a acces socialistul Maxim Moroșan, care a acumulat 19,73%. 

Pe 17 noiembrie, Sergiu Burlacu s-a adresat către locuitorii municipiului Bălți, îndemnându-i să boicoteze scrutinul din 19 noiembrie.

Dragi locuitori ai municipiului Bălți, haideți să nu admitem această alegere impusă. Haideți sa boicotam turul 2″, a scris Burlacu pe rețelele de socializare.

Decidem viitorul nostru pentru 4 ani înainte. (…) Noi am ajuns în turul II nu cu candidații care i-am fi vrut, am ajuns să alegem dintre două variante proaste”, a spus Burlacu într-o intervenție video.

El a adăugat că „niciunul din cei care au ajuns în turul II nu merită să ajungă în biroul primarului de Bălți”.

Să nu admitem această alegere, să boicotăm turul II. (…) Bălți este casa noastră, noi nu suntem jucăria voastră”, a conchis el.

Sergiu Burlacu a acumulat 2,91% din voturile alegătorilor la scrutinul din 5 noiembrie sau 1 104 voturi. Precizăm că în august 2023, Burlacu a anunțat că se retrage din Partidul Național Moldovenesc, condus de Dragoș Galbur. Anterior el a fost numit vicepreședinte al partidului și desemnat de formațiune să candideze pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Reprezentanții PLDM au anunțat că Burlacu se va regăsi în rândurile partidului, condus de Vlad Filat. Ulterior, Galbur a declarat că Burlacu a plecat din formațiune pentru că ar fi acceptat „o ofertă financiar avantajoasă din partea președintelui PLDM Vlad Filat” și a anunțat că va sesiza Procuratura Anticorupție. În reacție, Burlacu a numit „bârfe și minciuni” declarațiile lui Galbur.

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În municipiul Bălți niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova. Pe 7 noiembrie, însă, Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală.

În turul II a acces candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Maxim Moroșan. Cel din urmă a declarat pe 9 noiembrie că se va duela în cadrul scrutinului „nu împotriva lui Alexandr Petkov, dar împotriva lui Renato Usatîi”. Potrivit lui Moroșan, „bălțenii nu știu cine este Petkov” dar îl cunosc pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. De cealaltă parte, candidatul Partidului Nostru a anunțat că îl invită pe Maxim Moroșan la dezbateri publice. „Să fim doar doi, fără participarea liderilor de partid”, a reacționat Petkov.

Candidatul socialiștilor Maxim Moroșan a răspuns la invitația lui Alexandr Petkov, de a participa la dezbateri publice, doar că acesta a stabilit alte condiții. „Vă chemăm împreună cu echipa de consilieri la dialog, în frunte cu Renato Usatîi, miercuri, 15 noiembrie, ora 12:00. Pe lângă noi vor fi prezenți și reprezentanții mass-media”, a declarat Moroșan. Candidatul PSRM a adăugat că vrea să discute cu Usatîi în fața bălțenilor și a mai lansat o invitație.

Pe 14 noiembrie, Petkov a declarat că va veni la dezbaterile publice cu Moroșan fără Renato Usatîi. Totodată, el i-a spus socialistului că nu va veni la ora 12:00 la dezbaterile publice de miercuri, ci la ora 14:00.

Candidații la șefia municipiului Bălți au mers, pe 15 noiembrie, la ore diferite la dezbateri. Maxim Moroșan – la ora 12:00, Alexandr Petkov – la ora 14:00. Ulterior, Moroșan i-a propus contracandidatului său o întâlnire pentru ziua de 17 noiembrie. În reacție, Petkov a declarat că nu va participa la evenimentul de vineri, pentru că ar fi „evenimentul de partid al PSRM”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: