Poliția a înregistrat 220 de cazuri de încălcări și incidente, în timpul alegerilor: 65 țin de agitația electorală
Full Article 2 minutes read

Poliția a înregistrat 220 de cazuri de încălcări și incidente, în timpul alegerilor: 65 țin de agitația electorală

Până la ora 19:00, în cadrul alegerilor locale, au fost înregistrate 220 de încălcări sau incidente. Informațiile au fost confirmate de Comisia Electorală Centrală (CEC), care face referire la datele Inspectoratului General de Poliției (IGP).

Astfel, printre cele 220 de cazuri de încălcări sau incidente înregistrate de IGP se numără:

–  65 cazuri țin de agitația electorală interzisă;

–  4 despre afișajul electoral;

– 50 cazuri de transportare organizată a alegătorilor;

– 11 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor;

– 2 cazuri sunt examinate prin prisma Codului de procedură penală, unul vizând împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale (UTAG), al doilea – deteriorarea buletinului de vot (Soroca);

– 27 cazuri de fotografiere a buletinului de vot (au fost întocmite 10 procese-verbale de contravenție);

– peste de alte 60 de alte cazuri privind încălcări ale procesului electoral;

În toate cazurile de către agenții constatatori se desfășoară activități de colectare și administrare a probelor pentru constatarea faptei sesizate”, se arată în comunicatul CEC.

***

Astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: