Premierul român Nicolae Ciucă a demisionat. Cine ar putea prelua șefia Guvernului
Full Article 3 minutes read

Premierul român Nicolae Ciucă a demisionat. Cine ar putea prelua șefia Guvernului

Premierul român Nicolae Ciucă a anunțat, pe 12 iunie, că își încheie mandatul de premier, în vederea rocadei, așa cu prevede protocolul semnat în noiembrie 2021 la instalarea guvernului Ciucă, cu PSD și UDMR. Funcţia de premier urmează să ajungă la liderul PSD Marcel Ciolacu, scrie libertatea.ro.

Anunțul a fost făcut după ce a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență privind creșterile salariale ale profesorilor, adoptată în prima parte a zilei. Demisia lui Ciucă echivalează cu demisia întregului Executiv.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă după demisie

„În urmă cu 2 săptămâni, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției, ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum ne-am asumat, ci să continuăm până se încheie conflictul din educație. Am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrederea și respectul față de profesorii din sistemul de învățământ. Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, așa cum ne-am asumat la nivelul coaliției, azi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru. În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, la nivelul coaliției încep procedurile pentru rocada guvernamentală”, a menționat acesta.

Totodată, Nicolae Ciucă a declarat că până la învestirea noului Executiv, în România va funcționa un Guvern interimar. Oficialul a declarat că noul Guvern ar putea fi învestit până 15 iunie.

Precizăm că Nicolae Ciucă a mai anunțat că va demisiona pe 26 mai, dar s-a răzgândit în contextul grevei profesorilor și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la finalizarea negocierilor cu sindicatele.

Calendarul demisiei lui Ciucă și al preluării puterii de către Ciolacu

În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare. Într-un calendar discutat de liderii PSD, duminică, 11 iunie, la Vila Lac, Marcel Ciolacu ar urma să preia puterea între 13 și 15 iunie.

Marți, 13 iunie, s-ar putea organiza consultările cu partidele la Palatul Cotroceni, audierea miniștrilor s-ar realiza pe 14 iunie, iar joi, 15 iunie, Cabinetul Ciolacu ar putea primi votul de învestitură în Parlament. În aceeași zi ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: