Prețul la gaz pentru consumatorii finali nu va crește în viitorul apropiat. Explicațiile șefului „Moldovagaz”
Full Article 2 minutes read

Prețul la gaz pentru consumatorii finali nu va crește în viitorul apropiat. Explicațiile șefului „Moldovagaz”

Tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va crește în viitorul apropiat. Asigurările vin din partea șefului „Moldovagaz”, Vadim Ceban și au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă astăzi, 17 decembrie. De asemenea, Ceban a reiterat faptul că scenariul de bază rămâne tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Mai mult, Republica Moldova este pregătită să primească gaze și în regim revers prin coridorul Transbalcanic. 

„Dupa cum cunoașteți, în martie 2018 a fost aprobat un tarif nou, redus. Tariful actual introdus este de 178 dolari pentru 1000 metri cubi. Media anuală pentru 2018 a fost circa 217 dolari. În perioadele de vârf de consum, prețul nostru este cel mai ieftin din regiune”, a spus Ceban.

„S-a considerat că majorarea tarifului nu este necesară, datorită rezervelor interne, economiilor pe care le-am obținut. Plus la asta am găsit un numitor comun cu Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică. În așa fel încât să fie o balanță între interesele companiei și cele a cetățenilor”, a mai adăugat acesta.

În același context, șeful „Moldovagaz” a fost întrebat despre posibilitatea creării unor rezerve de gaze pe teritoriul Republicii Moldova. „Teoretic se poate, practic este foarte costisitor. Noi am examinat această variantă la sudul Moldovei, în raionul Cantemir. Suma investiției este peste 500 milioane euro. Aceste rezerve nu vor ajunge nici pentru o lună de zile”, a răspuns Ceban.

De asemenea, în cadrul conferinței de astăzi, șeful „Moldovagaz” a anunțat că Republica Moldova va semna câteva acorduri cu Ucraina. Este vorba despre un acord tehnic pentru toate punctele de interconectare și un contract pentru transportul de gaze.

Vadim Ceban a reiterat faptul că scenariul de bază rămâne tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. „Optiunea de rezervă este reversul. Noi ne-am pregătit din timp pentru posibilitatea aceasta. Pentru noi sunt bronate capacitățile”.

Amintim că ieri, 16 decembrie, șeful statului a dat asigurări că nu sunt riscuri privind livrarea gazelor naturale după 1 ianuarie 2020. „Practic se finalizează discuțiile între Rusia și Ucraina. Suntem optimiști că gazul va fi livrat prin conductele din Ucraina, scenariul de bază. Avem semnate toate contractele pentru scenariul alternativ. Riscuri nu sunt”, a spus Dodon.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: