Putin nu va fi singur în Piața Roșie de 9 mai. Cu o zi înainte de paradă, mai mulți lideri străini și-au anunțat vizita
Full Article 2 minutes read

Putin nu va fi singur în Piața Roșie de 9 mai. Cu o zi înainte de paradă, mai mulți lideri străini și-au anunțat vizita

Cinci lideri străini și-au confirmat participarea la parada de la Moscova, care va avea loc tradițional la 9 mai. Este vorba de președintele Kârgâzstanului, precum și de liderii Uzbekistanului, Tadjikistanului, Armeniei și Kazahstanului, care și-au confirmat prezența la eveniment pe 8 mai, în ajunul „Zilei Victoriei”, anunță BBC.  

Secretarul de presă de la Moscova, Dmitri Peskov, anunță că președintele rus Vladimir Putin va susține un discurs public în timpul paradei, în ciuda unui recent atac cu drone asupra Kremlinului.

Precizăm că Peskov a anunțat pe 23 aprilie că singurul lider străin a cărui vizită este planificată în Rusia de „Ziua Victoriei” este cea a președintelui Kârgâzstanului, Sadyr Japarov. Atunci Peskov a menționat că alte invitații în adresa liderilor străini nu au fost expediate, așa cum data nu ar fi una aniversară. Potrivit BBC, numărul invitaților a început să crească după atacul cu drone. Astfel, liderul tadjik a fost invitat pe 5 mai, iar pe 8 mai ar fi fost invitat și președintele Turkmenistanului.

Nu se cunoaște deocamdată dacă președinta Republicii Moldova a fost invitată la eveniment. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan-Sotnic, nu a răspuns solicitării noastre. Cert este că, în ajun, Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor străini din CSI de 9 mai, cu o excepție. Președinta Maia Sandu a fost singura șefă de stat din această componență ignorată de Putin. În schimb, anterior, liderul de la Kremlin a transmis mesaje de felicitare poporului Republicii Moldova, cu ocazia „Zilei Victoriei”. Președinția nu a reacționat, deocamdată, și nici nu dat curs solicitării redacției NM.

Amintim în acest context că Vladimir Putina fost singur la parada organizată de Moscova în 2022, la aproape trei luni după ce Rusia a invadat militar Ucraina. Atunci Putin a declarat în fața mulțimii adunate în Piața Roșiei că „strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingrad, Kursk. Același lucru se întâmplă astăzi aici. Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării voastre”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: