VIDEO Flotări și muzică de „circ” în timpul festivității de 27 august: „Muzicienii au demonstrat că sunt în formă şi fac nu doar muzică, ci și sport”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Flotări și muzică de „circ” în timpul festivității de 27 august: „Muzicienii au demonstrat că sunt în formă şi fac nu doar muzică, ci și sport”

Un moment din cadrul festivității militare dedicate Zilei Independenței, care a avut loc pe 27 august în Piața Marii Adunări Naționale a capitalei, a provocat critici pe rețelele de socializare. Fostul deputat comunist Mark Tkaciuk, reprezentant al partidului extraparlamentar „Congresul Civic” a ironizat scena în care un miliar face flotări, în timp ce pe fundal orchestra interpretează marșul „Intrarea Gladiatorilor” a compozitorului Julius Fučík. La solicitarea NM, Inspectoratul General de Carabinieri (IGC) a dezvăluit că marșul respectiv este interpretat nu doar în reprezentațiile de circ. Ideea îi aparține dirijorului Oleg Cazacu, maestru în artă, care este și Șeful Direcției Ceremonial-Militar a IGC. Tot maestrul Oleg Cazacu este cel care face aceste flotări.

Flotări la Ziua Independeței

Ieri, Republica Moldova a marcat 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. Cu acest prilej, în dimineața zilei de 27 august, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au venit cu mesaje de felicitare către cetățeni. Ulterior, Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Au depus flori și deputați din Parlamentul Republicii Moldova, miniștri, precum și diplomați.

Pe parcursul zilei, în Piața Marii Adunări Naționale au avut loc concerte de fanfară în interpretarea Orchestrei Prezidențiale a Republicii Moldova, Orchestrei-model a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI și Fanfarei Poliției de Frontieră.

La un moment dat, un militar s-a pus jos și a început să facă flotări, în timp ce pe fundal orchestra interpretează marșul „Intrarea Gladiatorilor” a compozitorului Julius Fučík. Pe imaginile live difuzate de la eveniment, militarul a făcut peste 20 de flotări. În cele circa 30 de secunde surprinse, Sandu Grosu și Recean aplaudau militarului, dar și orchestrei.

Opozantul Mark Tkaciuk, ironic despre flotări

Mark Tkaciuk a ironizat scena în care un militar face flotări.

„De data aceasta totul a fost organic și natural: fanfarele, repertoriul și necunoscutul în uniformă, care făcea sârguincios flotări, dar și drapelul Uniunii Europene cu stelele cu cinci colțuri inversate. Dar și mai surprinzătoare au fost chipurile lui Sandu, Grosu și Recean. Erau imperturbabili, pașnici și solemni. Absurditatea, farsa și fantasmagoria au fost trăite în mod natural, ușor și firesc. Fără îndoială, aceasta a fost însăși atmosfera în care și-au simțit cel mai subtil și intens misiunea, destinul lor istoric”, a scris Tkaciuk pe Facebook. 

Reprezentantul partidului extraparlamentar „Congresul Civic” a remarcat că așa imagini pot fi surprinse doar de regizori celebri.

„Să fim sinceri. Acest lucru ar fi putut fi filmat doar de Fellini sau de Kusturica. Dar la Chișinău, după cum s-a dovedit, orice trecător putea să-l surprindă. Și doar cea mai bolnavă și înflăcărată imaginație putea să dirijeze mâna scenaristului, care a reușit să facă această bufonerie atât de frenetică. Filmat! Pentru o vecie. Mulțumim tuturor. Toată lumea este liberă”, a mai scris sarcastic Tkaciuk.

De unde vine ideea flotărilor?

La solicitarea NM, Inspectoratul General de Carabinieri (IGC) a dezvăluit că marșul respectiv este interpretat nu doar în reprezentațiile de circ.

„Marşul menționat a fost creat de un compozitor german pentru sportivi și este utilizat nu doar în reprezentațiile de circ. Foarte frecvent acest marș este interpretat de fanfarele militare europene, pe cele mai renumite scene din Europa și nu doar. Semestrial noi ca militari susținem probele sportive, de aceea muzicienii au demonstrat că sunt în formă şi fac nu doar muzică, ci și sport. Această idee a fost prezentată în Franţa și România, fiind foarte apreciată de public”, au explicat responsabilii din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Totodată, instituția a precizat că ideea îi aparține dirijorului Oleg Cazacu, maestru în artă, care este și Șeful Direcției Ceremonial-Militar a IGC. Tot maestrul Oleg Cazacu este cel care face aceste flotări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: