Salarii mai mari în justiție. Curtea Constituțională obligă statul să mărească lefurile procurorilor „cel puțin” la rata inflației
Full Article 3 minutes read

Salarii mai mari în justiție. Curtea Constituțională obligă statul să mărească lefurile procurorilor „cel puțin” la rata inflației

În urma unei Hotărâri pronunțate de Curtea Constituțională, salariile procurorilor vor trebui să fie ajustate „cel puțin” la rata inflației. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală (PG), pe 8 august.

Astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pronunțat Hotărârea pe marginea sesizării Procurorului General interimar, Ion Munteanu, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și din Legea pentru modificarea unor acte legislative.

Astfel, Înalta Curte a hotărât că: „Se recunosc constituționale art. 12 alin. (15), 29 alin. (2) și anexa nr. 4 tabelul 1 în partea referitoare la procurori din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință de salarizare a procurorilor este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării legii bugetului de stat pentru anul următor”.

În această ordine de idei, autoritățile vor fi obligate să ajusteze salariile procurorilor cel puțin la rata inflației – poziție similară cu cea adoptată de Instanța de Jurisdicție Constituțională cu referire la salariile judecătorilor. În context, Procuratura Generală evidențiază importanța majoră a soluției Curții Constituționale pentru fortificarea independenței autorității judecătorești în general și a procurorilor, în mod special”, au comunicat reprezentanții PG.

De menționat că Hotărârea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Președintele Centrului pentru Resurse Juridice Vladislav Gribincea a comentat pentru Radio Moldova că decizia este o constatare a Curții Constituționale care însă nu va fi pusă în aplicare imediat.

„Curtea a spus că acest lucru trebuie să se întâmple. Asta nu înseamnă că imediat acest lucru trebuie să se întâmple. Este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul împreună cu Parlamentul. Este un fel de standard stabilit pentru Guvern și Parlament. Contează ca aceste majorări să nu fie mai mici decât inflația, adică puterea de cumpărarea a salariului să rămână aceeași”, a spus Gribincea.

Aproximativ 600 de procurori activează astăzi în organele Procuraturii Republicii Moldova, numărul acestora fiind dublu față de media europeană.

Potrivit datelor statistice, un procuror începător ridică un salariu anual de aproximativ 250 de mii de lei, iar cei cu experiență câștigă cu 40 la sută mai mult.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: