“Satul German”, “Orașul de 15 minute”, un concept de cartier promovat tot mai mult în Occident
Full Article 3 minutes read

“Satul German”, “Orașul de 15 minute”, un concept de cartier promovat tot mai mult în Occident

Conceptul urbanistic «Orașul de 15 minute», o soluție eficientă pentru ca localitățile urbane să fie mai blânde cu oamenii și să le salveze timpul pe care îl irosesc, de obicei, în trafic, este implementat și în Republica Moldova, în «Satul German». Extrem de popular în Occident, după ce a trecut cu brio testul în marile orașe ale lumii, «Orașul de 15 minute» a devenit o prioritate inclusiv pentru Comisia Europeană, care a elaborat și promovează în rândul țărilor membre o strategie de decongestionare a orașelor europene, bazată pe acest concept.

Ce înseamnă «Orașul de 15 minute»?

Înseamnă reorganizarea unor cartiere din orașele mari și dezvoltarea unei infrastructuri care să le ofere cetățenilor toate serviciile în apropiere de casă, la distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta — școală, grădiniță, magazine, farmacii, spital, centre de fitness și divertisment, centre de business unde își au locul de muncă, etc. Altfel spus, se creează condiții ca locuitorii să nu fie nevoiți să meargă în alt capăt de oraș, cu transportul public sau mașina personală, și să stea blocați în trafic, pentru a-și duce copii la școală și grădiniță sau pentru a merge la serviciu.

Este «Satul German» un «Oraș de 15 minute»?

Da, dacă comparăm proiectul acestui cartier cu cele mai importante principii ale «Orașului de 15 minute», și anume:

Să fie mult verde. Satul German va avea multe spații verzi în interiorul cartierului, cum ar fi parcul și alte zone de odihnă în aer liber, fâșiile forestiere și copacii de pe marginea tuturor străzilor centrale și secundare ale cartierului, dar și «centura verde», acel inel de verdeață care va înconjura cartierul de jur împrejur. Dezvoltatorul se pregătește din timp pentru înverzirea cartierului, plantând, în această primăvară, mii de copaci într-o pepinieră temporară, pentru a fi plantați peste 3 ani pe teritoriul «Satului German»;

Să fie serviciile de zi cu zi aproape de casă. Cartierul va avea propria grădiniță, școală, spital, centru comercial, farmacii, centru de fitness, centru de business, hotel, cel mai mare club de tenis din țară etc. Toate se află la distanță nu mai mare de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de locuință.

Să fie oraș al pietonilor și bicicliștilor. Pentru că este construit de la zero, «Satul German» va fi primul cartier din țară cu cea mai bogată rețea de piste pentru bicicliști, trotuare largi și zone pietonale.

Să fie solidaritate și colaborare între locuitori. Dezvoltatorul cartierului, omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, care a declarat că va locui și el în «Satul German», arată un interes deosebit pentru ca în cartier să existe o comunitate unită, care împărtășește aceleași valori pentru ordine, liniște, mediu curat, implicare și decizii comune pentru comunitate. Nu în zadar dezvoltatorul a organizat deja câteva întâlniri cu persoanele care și-au cumpărat locuințe în «Satul German», cea mai recentă fiind acțiunea de plantare a copacilor, urmată de picnic, muzică și voie bună.

La întrebarea despre cât de mult este «Satul German» un «Oraș de 15 minute» urmează să răspundă, pe larg, într-o serie de filmulețe, care vor fi publicate pe pagina de Facebook a proiectului. Primul filmuleț îl puteți urmări mai jos.

Despre «Satul German»

Este cel mai mare proiect imobiliar din Republica Moldova din ultimii 30 de ani: un cartier «oraș în oraș», construit, de la zero, într-o zonă ecologică, pe bulevardul Dacia, la ieșirea din capitală. Se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea cea mai bogată infrastructură, cu bulevarde și străzi largi, cu trotuare spațioase și rețea largă de piste pentru bicicliști, dar și cea mai bogată infrastructură socială: școală, grădiniță, spital etc. Cartierul amintește de stilul și liniștea suburbiilor europene — va avea doar 38 de blocuri de până la șase etaje, 800 de vile, și o capacitate de 5000 de locuitori. Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări — +373 22 99 11 11, email — [email protected].

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: