“Satul German”, “Orașul de 15 minute”, un concept de cartier promovat tot mai mult în Occident

Conceptul urbanistic «Orașul de 15 minute», o soluție eficientă pentru ca localitățile urbane să fie mai blânde cu oamenii și să le salveze timpul pe care îl irosesc, de obicei, în trafic, este implementat și în Republica Moldova, în «Satul German». Extrem de popular în Occident, după ce a trecut cu brio testul în marile orașe ale lumii, «Orașul de 15 minute» a devenit o prioritate inclusiv pentru Comisia Europeană, care a elaborat și promovează în rândul țărilor membre o strategie de decongestionare a orașelor europene, bazată pe acest concept.

Ce înseamnă «Orașul de 15 minute»?

Înseamnă reorganizarea unor cartiere din orașele mari și dezvoltarea unei infrastructuri care să le ofere cetățenilor toate serviciile în apropiere de casă, la distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta — școală, grădiniță, magazine, farmacii, spital, centre de fitness și divertisment, centre de business unde își au locul de muncă, etc. Altfel spus, se creează condiții ca locuitorii să nu fie nevoiți să meargă în alt capăt de oraș, cu transportul public sau mașina personală, și să stea blocați în trafic, pentru a-și duce copii la școală și grădiniță sau pentru a merge la serviciu.

Este «Satul German» un «Oraș de 15 minute»?

Da, dacă comparăm proiectul acestui cartier cu cele mai importante principii ale «Orașului de 15 minute», și anume:

Să fie mult verde. Satul German va avea multe spații verzi în interiorul cartierului, cum ar fi parcul și alte zone de odihnă în aer liber, fâșiile forestiere și copacii de pe marginea tuturor străzilor centrale și secundare ale cartierului, dar și «centura verde», acel inel de verdeață care va înconjura cartierul de jur împrejur. Dezvoltatorul se pregătește din timp pentru înverzirea cartierului, plantând, în această primăvară, mii de copaci într-o pepinieră temporară, pentru a fi plantați peste 3 ani pe teritoriul «Satului German»;

Să fie serviciile de zi cu zi aproape de casă. Cartierul va avea propria grădiniță, școală, spital, centru comercial, farmacii, centru de fitness, centru de business, hotel, cel mai mare club de tenis din țară etc. Toate se află la distanță nu mai mare de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de locuință.

Să fie oraș al pietonilor și bicicliștilor. Pentru că este construit de la zero, «Satul German» va fi primul cartier din țară cu cea mai bogată rețea de piste pentru bicicliști, trotuare largi și zone pietonale.

Să fie solidaritate și colaborare între locuitori. Dezvoltatorul cartierului, omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, care a declarat că va locui și el în «Satul German», arată un interes deosebit pentru ca în cartier să existe o comunitate unită, care împărtășește aceleași valori pentru ordine, liniște, mediu curat, implicare și decizii comune pentru comunitate. Nu în zadar dezvoltatorul a organizat deja câteva întâlniri cu persoanele care și-au cumpărat locuințe în «Satul German», cea mai recentă fiind acțiunea de plantare a copacilor, urmată de picnic, muzică și voie bună.

La întrebarea despre cât de mult este «Satul German» un «Oraș de 15 minute» urmează să răspundă, pe larg, într-o serie de filmulețe, care vor fi publicate pe pagina de Facebook a proiectului. Primul filmuleț îl puteți urmări mai jos.

Despre «Satul German»

Este cel mai mare proiect imobiliar din Republica Moldova din ultimii 30 de ani: un cartier «oraș în oraș», construit, de la zero, într-o zonă ecologică, pe bulevardul Dacia, la ieșirea din capitală. Se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea cea mai bogată infrastructură, cu bulevarde și străzi largi, cu trotuare spațioase și rețea largă de piste pentru bicicliști, dar și cea mai bogată infrastructură socială: școală, grădiniță, spital etc. Cartierul amintește de stilul și liniștea suburbiilor europene — va avea doar 38 de blocuri de până la șase etaje, 800 de vile, și o capacitate de 5000 de locuitori. Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări — +373 22 99 11 11, email — [email protected].

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Șor a încercat să saboteze summitul Moldova-UE? Protest înăbușit de poliție

Liderii Uniunii Europene, Ursula von der Leyen și Antonio Costa, au fost așteptați cu protest la Reședința de Stat, care găzduiește astăzi primul summit Moldova – UE. Manifestația a fost, însă, rapid înăbușită de forțele de ordine. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru NM că acțiunea a fost premeditată și orchestrată de membri ai „grupării criminale Șor”, iar manifestanții au fost identificați în zona de maximă securitate.

„Poliția a cunoscut din timp faptul că în cursul zilei de astăzi urmau să apară provocatori, cu scopul de a schimba accentele și a deturna atenția de la elementul central al evenimentului.
Mai multe persoane, inclusiv tineri au fost văzuți în zona de maximă securitate („zona zero”), iar forțele de ordine au intervenit prompt, acționând strict în conformitate cu prevederile legale. Persoanele în cauză au fost verificate și identificate, iar în urma primelor constatări s-a stabilit că acestea fac parte din gruparea criminală „Șor””, a declarat Mariana Bețivu pentru NM.

IGP reiterează că rămâne ferm angajată în asigurarea ordinii și siguranței publice „și nu va tolera acțiuni menite să destabilizeze situația din țară”.

Amintim că, mai devreme, oamenii legii au confirmat pentru NM că Aeroportul din Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă, înainte de vizita liderilor europeni în țara noastră. „Toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii”, a precizat Poliția.

Astăzi, 4 iulie, la Reședința de Stat din Chișinău are loc primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul este găzduit de președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. Uniunea Europeană este reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, António Costa.

Agenda summitului include subiecte-cheie precum procesul de aderare a Moldovei la UE, aprofundarea cooperării economice, extinderea rețelelor de infrastructură, tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct central al discuțiilor îl constituie prezentarea și avansarea Planului de Creștere pentru Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Lideri ai UE, la Chișinău/Fake „decret al lui Sandu” despre proteste/Alegerile scandaloase, anulate

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:

— Alertă cu bombă la aeroport, înainte ca oficialii europeni să aterizeze la Chișinău
— Curtea de Apel a anulat alegerile din Boldurești
— Salarii mai mari pentru aproximativ 10 mii de asistenți sociali
— Elevii care au luat 10 pe linie la BAC, premiați de Maia Sandu
— Președinția neagă existența unui decret privind folosirea forței fizice
— Un adolescent a intrat cu motocicleta în mașina unui primar de la PAS
— Dodon o atacă pe Sandu, înainte de summit: „Mandatul ei va fi anulat”
— Automobil răsturnat pe șosea: un copil a fost rănit
— Summit-ul Moldova-UE: aderarea și scuritatea, în prim-plan
— Explozie puternică la Roma. 21 de persoane au fost rănite
— 11 mln de lei „reciclate” ilegal de către o asociație patronală
— Circulație restricționată pe mai multe străzi din Chișinău
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

NewsMaker

LIVE Summitul UE-Moldova: primele declarații de presă alături de Maia Sandu

Președinta Maia Sandu, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, susține o conferință de presă după încheierea lucrărilor primului summit Republica Moldova – Uniunea Europeană. NM transmite în direct declarațiile.

Premieră în Ucraina: o instanță din Kiev a recunoscut o căsătorie între doi bărbați

Pentru prima dată în istoria Ucrainei, o instanță a recunoscut oficial existența unei relații de tip mariaj între doi bărbați. Tribunalul din Kiev a constatat că Zorian Kis, prim-secretar al Ambasadei Ucrainei în Israel, și activistul Timur Levciuk formează o familie, constatând în mod legal conviețuirea acestora ca parteneri de viață, scrie Novosti Donbasa.

Decizia instanței vine după un lung proces inițiat de cei doi. În iunie 2024, Zorian Kis a fost numit într-o funcție diplomatică în Israel și a dorit să se deplaseze împreună cu partenerul său. Ministerul ucrainean de Externe a refuzat, invocând lipsa recunoașterii oficiale a relației dintre cei doi.

Inițial, cererea depusă în instanță în septembrie 2024 a fost respinsă. Totuși, în februarie 2025, Curtea Supremă a admis recursul și a dispus reexaminarea cauzei. În cele din urmă, judecătorii au decis să recunoască în mod oficial faptul că Zorian și Timur trăiesc împreună ca o familie.

Cei doi sunt împreună de peste 12 ani. În 2017 au organizat o nuntă simbolică în Ucraina, iar în 2021 și-au legalizat căsătoria în Statele Unite ale Americii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
asp.gov.md

Taxele de salubritate: Reacția ASP, după ce a fost acuzată de Primăria Chișinău că ar fi introdus minori și persoane decedate în lista plătitorilor

Agenția Servicii Publice a venit pe 4 iulie cu o reacție, după ce Primăria Chișinău a acuzat-o că a întocmit lista persoanelor care trebuie achite taxa de salubrizare cu greșeli, fiind incluse și categorii de oameni care nu fac obiectul plății, ceea ce ar fi generat nemulțumiri. ASP a declarat că a structurat datele conform solicitării care i-a fost adresată și că Agenția nu are competențe de a selecta sau exclude a unor categorii de persoane. Totodată, instituția a catalogat afirmațiile primăriei drept o „tentativă de deturnare a responsabilității”.

Agenția Servicii Publice a menționat că rolul său se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în conformitate cu legislația în vigoare și că ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău (nr.2-04/2-43 din 03.02.2025), ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale”. Datele prezentate au fost selectate și structurate conform solicitării (solicitarea nr. 26-19/2-11/31370 din 24.02.2025 / Contract nr. 2-MI din 02.04.2025). În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, a precizat instituția.

Totodată, ASP a mai spus că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și pot fi consumate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenția a subliniat că Primăria Chișinău, în calitate de participant la schimbul de date, are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public.

Agenția Servicii Publice rămâne deschisă colaborării, în limitele competențelor sale, pentru a sprijini autoritățile locale în realizarea unor procese corecte și transparente în raport cu cetățenii”, a spus ASP.

Amintim că, pe 3 iulie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, ASP, care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei, printre care minori, pensionari și oameni decedați. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: