SIS, după declarațiile ex-procurorului anticorupție Victoria Furtună: Acționăm în strictă conformitate cu prevederile legale
Full Article 2 minutes read

SIS, după declarațiile ex-procurorului anticorupție Victoria Furtună: Acționăm în strictă conformitate cu prevederile legale

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) acționează conform prevederilor legale și respectă drepturile persoanelor. Declarația a fost făcută de reprezentanții instituției, după ce ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună a spus că SIS a declarat-o „o amenințare la adresa securității naționale”.

Avizele sunt remise în adresa autorității solicitante, iar la elaborarea acestora Serviciul se bazează pe informații pertinente și verificate, respectând principiile neutralității și echidistanței. SIS în activitatea sa acționează în strictă conformitate cu prevederile legale și respectă drepturile și libertățile persoanelor, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională”, a declarat SIS într-o reacție pentru Agora.

Precizăm că procurorul anticorupție Victoria Furtună a anunțat că și-a depus demisia pe 11 martie, după ce ar fi fost declarată de SIS „o amenințare la adresa securității naționale”. Furtună, care și-a încheiat astăzi prin demisia sa cariera de 18 ani în procuratură, susține că SIS i-a fi înaintat oficial învinuirea după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.

Cine este Victoria Furtună

Victoria Furtună a fost numită, prin ordinul procurorului general al Republicii Moldova nr. 775-p din 18 iulie 2016, în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Ea a instrumentat dosarul fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc și dosarul în care fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă a fost acuzat de corupție. În 2016, Furtună a fost distinsă cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2021 ea a propusă de Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general interimar, alături de Dumitru Robu, care a și fost nominalizat la această funcție. Numele Victoriei Furtună a apărut și într-o investigație realizată Ziarul de Gardă, despre procurorii „ajutați” de părinți cu donații de milioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: