Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO. Stoltenberg: „Vom fi mai puternici”
Full Article 2 minutes read

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO. Stoltenberg: „Vom fi mai puternici”

Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol major în calea accederii sale la alianță, relatează Sky News, citat de G4media. Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă, notează Telex.hu. Reprezentanții opoziției au aplaudat rezultatul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, afirmând că „aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

„Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat în favoarea aderării Suediei la NATO. (…) Suedia este pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson.

Vorbind în fața parlamentului înainte de vot, premierul ungar Viktor Orbán a declarat că a recomandat parlamentarilor să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO, deoarece aceasta consolidează „securitatea Ungariei (și va lucra pentru a pune capăt) crimelor și distrugerilor (din Ucraina), unde sute de mii de oameni au murit și milioane de oameni au fugit din țara lor”.

Suedia și-a depus candidatura pentru a deveni membru NATO în mai 2022, după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Acest rezultat pune capăt unor luni de incertitudine în ceea ce privește candidatura statului nordic, Ungaria fiind ultimul dintre cei 31 de membri NATO care mai trebuia să ratifice aderarea Suediei la alianță.

Odată cu aderarea Suediei la NATO, după Finlanda, Vladimir Putin a obținut ceea ce a încercat să evite – o extindere a alianței. Stockholm a renunțat la politica de nealiniere pentru o mai mare siguranță în urma invaziei Rusiei. Aderarea Finlandei la NATO a dus, de asemenea, la extinderea graniței directe a Rusiei cu alianța.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: