Un fost ministru și ex-directorul unui Centru sportiv, trimiși în judecată. La mijloc – mită de 200 000 euro
Full Article 4 minutes read

Un fost ministru și ex-directorul unui Centru sportiv, trimiși în judecată. La mijloc – mită de 200 000 euro

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui ex-director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN) și a unui fost ministru al Tineretului și Sportului. Primului îi este incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu, celui de-al doilea – infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 42 alin. (2), 44, 328 alin. (3) lit. b) şi d) din Codul penal).

Ex-directorul Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale vizat este Roman Ostapenco și fostul ministru al Tineretului și Sportului – Serghei Afanasenco.

Procurorii au menționat că urmărirea penală a fost pornită în martie 2016 de Centrul Național Anticorupție în baza unei plângeri, ulterior, în iunie 2021, a fost conexată o altă cauză penală pornită în baza unui autodenunț.

În 2015, directorul CSPLN a pretins 200 000 euro de la administratorul unei companii, promițându-i că-i va da în folosință un teren ce aparținea Centrului sportiv și Ministerului Sportului, ca ulterior acesta să poată fi trecut din proprietate publică în privată. Deși legislația stipulează expres că terenurile din domeniul public nu pot fi înstrăinate”, au declarat procurorii.

Potrivit PA, în august 2015, denunțătorul i-a transmis directorului CSPLN mijloace bănești echivalente de 200 000 euro în dolari SUA (care conform cursului oficial al BNM constituie suma de 4 112 460 lei), pentru a perfecta actele necesare.

În urma încheierii contractului de către părți – Ministerul Tineretului şi Sportului, directorul CSPLN și denunțătorul – a fost cauzat prejudiciu Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale prin demolarea parțială a construcției ce era amplasată pe terenul nominalizat în valoare de 95 347,75 lei și transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului cu valoarea de piață de 400 000 euro din proprietatea statului în proprietate privată”, au menționat procurorii.

Contractul de societate civilă ulterior a fost declarat nul de către instanța de judecată, terenul fiind restituit statului. Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsă sub formă închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani (în cazul art.324 alin. 3 lit. b)  din Codul penal) și închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani (în cazul art.328 alin.(3), b) din Codul penal), susțin procurorii.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra sumei de 8 100 USD, ridicate în cadrul percheziției de directorul CSPLN.

***

Amintim că oamenii legii au descins cu percheziții în noiembrie 2021 la domiciliul, biroul și automobilul fostului ministru al Tineretului și Sportului Serghei Afanasenco. Acesta este cercetat penal în dosarul mitei de 200 000 de euro, în care este bănuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari. Este vorba despre cauza în care figurează și fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale, reținut, câteva zile mai devreme.

Infracțiunea a fost comisă în 2015, în perioada în care bănuiții dețineau funcțiile de șef al CSPLN și de ministru al Tineretului și Sportului.

Potrivit anticorupție.md, timp de aproximativ 7 luni, în 2009, Afanasenco a fost deputat în Parlament din partea PCRM. La alegerile parlamentare din 2014 a candidat pe listele Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. În final, Afanasenco a fost înaintat la post de ministru de Partidul Democrat.

Mai târziu, în noiembrie 2019, Serghei Afanasenco a fost numit în funcția de președinte al fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. În mai 2022, Afanasenco a anunțat că părăsește fracțiunea și va activa în calitate de consilier independent. Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție la decizia lui Afanasenco de a părăsi fracțiunea. Reprezentanții formațiunii declarau că la mijloc ar fi interesele altor forțe politice, iar Afanasenco ar fi căutat pretexte de mult timp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: