„Un instrument lipsit de transparență”. Promo-LEX critică audiențele deputaților cu cetățenii  
Full Article 3 minutes read

„Un instrument lipsit de transparență”. Promo-LEX critică audiențele deputaților cu cetățenii  

În contextul elaborării celui de-al doilea Raport anual de monitorizare a activității Parlamentului în perioada 2022-2023, Promo-LEX a observat că audiențele, ale căror scop este interacțiunea directă deputat – cetățean, „rămân un instrument lipsit de transparență”.

Asociația a declarat că „informațiile privind audiențele acordate cetățenilor la Parlament și în teritoriu lipsesc atât pe site-ul Legislativului, cât și pe pagina de Facebook al acestuia”.

Iar deputații își folosesc modest conturile oficiale pentru a informa cetățenii despre programul audiențelor și despre deplasările în teritoriu. În perioada august 2022 – iulie 2023, din totalul de 89 de deputați care au cont pe Facebook, doar 33 au informat cetățenii despre programul de audiență pe paginile lor”, a menționat Promo-LEX.

Potrivit legislației, autoritățile administrației publice locale (APL) acordă deputatului sprijinul necesar pentru lucrul cu cetățenii, inclusiv oferă încăperi pentru întâlnirile cu ei.

În urma analizei celor 190 de programe de audiență făcute publice de către deputați pe paginile lor de Facebook observăm că majoritatea dintre ele (81) au fost organizate în primării, consilii raionale și case de cultură. Altele 74 au avut loc la organizația teritorială PAS. Iar 15 – la Parlament. În cadrul unuia din cele zece interviuri desfășurate de monitorii Promo-LEX cu reprezentanți ai Parlamentului, inclusiv deputați, s-a comunicat că informarea cetățenilor despre audiențe urmează să o asigure APL. Reieșind din datele prezentate mai sus, considerăm că responsabilitatea de informare a cetățenilor în acest sens urmează a fi una comună (deputat și APL)”, a declarat Asociația.

Promo-LEX a mai remarcat că „în timp ce programul audiențelor, inclusiv a deplasărilor în teritoriu, a fost reflectat în 190 de postări, alte interacțiuni și discuții cu cetățenii, inclusiv cele pe linie de partid, au fost reflectate într-un număr aproape dublu de postări  – 345”.

Considerăm că toate activitățile desfășurate de aleșii poporului trebuiau să fie reflectate de o manieră transparentă. Or, în exercitarea mandatului deputații sunt în serviciul poporului, prin urmare informarea cetățenilor reprezintă o condiție esențială pentru exercitarea în mod transparent a atribuțiilor de bază”, a adăugat Asociația.

Prin urmare, Promo-LEX consideră că audiențele – ca mecanism de comunicare a deputatului cu cetățeanul – trebuie să fie delimitate de celelalte discuții și interacțiuni.

Or scopul audienței este soluționarea problemei cetățeanului. Mai mult, pornind de la caracterul direct și personalizat al audienței, suntem de părerea că aceasta nu poate fi acordată în corturi amenajate în stradă sau în anturajul mai multor persoane, situații observate de monitorii Promo-LEX. În vederea asigurării transparenței audiențelor și sporirii accesibilității cetățenilor la acestea recomandăm conducerii Parlamentului: să examineze posibilitatea de informare în prealabil a cetățenilor despre audiențele planificate atât la sediul legislativului, cât și în teritoriu; să asigure contabilizarea și evidența audiențelor; să garanteze informarea pro-activă despre audiențele desfășurate de către toți aleșii poporului”, a precizat Asociația.

Totodată, Promo-LEX a declarat că în toamnă va publica un Raport anual de monitorizare a activității parlamentului, în perioada 2022-2023.

***

Recent ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks a declarat că sunt „anumite probleme legate de modul în care agenda Parlamentului este formată și ajustată chiar înainte de ședințe”. În acest sens, diplomatul a spus că există spațiu de îmbunătățire în viitor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: