Va cere sau nu regiunea transnistreană anexarea la Rusia? Primul comentariu oficial al Tiraspolului
Full Article 3 minutes read

Va cere sau nu regiunea transnistreană anexarea la Rusia? Primul comentariu oficial al Tiraspolului

Tiraspolul neagă că va cere alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă, la „congresul deputaților de toate nivelurile”, care urmează să aibă loc mâine, 28 februarie. „Provocatori” – așa i-a numit vicepreședinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, pe cei care au lansat zvonul. Aceasta este prima reacție oficială din stânga Nistrului, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a anunțat, acum câteva zile, că regiunea transnistreană se pregătește să ceară aderarea la Rusia, pe 28 februarie, și că cererea va fi acceptată de Putin, fapt despre care ar urma să anunțe într-un discurs public o zi mai târziu, pe 29 februarie.

Antiufeeva a amintit că regiunea transnistreană a solicitat anexarea la Federația Rusă, în 2006, pe baza rezultatelor referendumului. „Astăzi, în condițiile presiunii economice din Republica Moldova, operațiuni militare și o mulțime de alte probleme, un astfel de apel ar fi nepotrivit”, a remarcat Galina Antiufeeva, citată de presa locală.

Antiufeeva susține, în schimb, că așa-numitul congres al deputaților ar putea lansa un apel, mâine, în adresa Rusiei, a UE și nu doar, cu cererea de a atrage atenția „la presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Transnistriei”.

„Trebuie să construim relații pașnice și să menținem pacea pe pământul nostru pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. S-ar putea organiza un congres în acest sens pentru a atrage atenția asupra acestui lucru, pentru a arăta că nu vom permite asemenea presiuni. Sunt sigură că vom fi auziți și că se vor lua măsuri”, a declarat Galina Antiufeeva presei.

***

Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă.

Chișinăul a anunțat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Și oficiali din Ucraina, inclusiv președintele Vladimir Zelenski, au declarat, anterior că temerile opozantului transnistrean nu ar fi confirmate.

NM a scris despre ce fel de congres va avea loc în Transnistria și care scenariu de desfășurare a evenimentelor este cel mai nerealist – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: