VIDEO Costiuc, cercetat penal, după ce a agresat paznicul unui hotel. Politicianul: „Este răzbunare”
Full Article 6 minutes read

VIDEO Costiuc, cercetat penal, după ce a agresat paznicul unui hotel. Politicianul: „Este răzbunare”

Vasile Costiuc, lider al Partidului „Democrația Acasă” (PDA) și candidat la funcția de primar al Chișinăului, este cercetat penal pentru huliganism, după ce în august, curent, a agresat paznicul hotelului „Lion’s” din capitală, din cauza unui loc de parcare. Astfel, politicianul riscă până la 3 ani de închisoare. Într-un live pe Facebook, liderul PDA a declarat că respectiva cauză penală este o formă de răzbunare pentru faptul că a filmat casa de lux din Ratuș a Ministrului Municii și Protecției Sociale Alexei Buzu, care este înregistrată pe numele părinților săi.

Pe 20 octombrie, Vasile Costiuc și avocatul său Ion Cobîșenco au fost la Inspectoratul de Poliție Centru din capitală, unde politicianului i s-a adus la cunoștință că are statut de bănuit într-un dosar penal care vizează agresarea paznicului hotelului „Lion’s”. Ulterior, în fața sediului de poliție, liderul PDA a înregistrat un video în care avocatul său a dat mai multe detalii despre cauza penală în care figurează politicianul.

Ion Cobîșenco a precizat că clientul său este bănuit de huliganism, infracțiune care se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Astăzi, la Inspectoratul de Poliție Centru, ofițerul de urmărire ne-a înaintat ordonanța de bănuit privind săvârșirea infracțiunii de articolul 287, alinatul 1, Cod Penal – se referă la huliganism, care este pedepsit cu până la 3 ani de închisoare. Pentru cazul care a avut loc la 8 august 2023, cu locul de parcare. Cum am văzut noi, este un loc de parcare care a fost ocupat abuziv de către proprietarii unui hotel din muncipiul Chișinău. Noi am făcut sesizare la Poliție. Urmează Poliția să stabilească și să-i sancționeze, pentru că au ocupat abuziv acele locuri de parcare. Semnul special „Parcare rezervată” lipsește – semnul rutier – erau doar niște jaloane, care erau amplasate ilegal”, a spus apărătorul lui Costiuc.

Ion Cobîșenco a menționat că, împreună cu clientul său, au depus declarații și urmează să prezinte organului de urmărire înregistrări video cu incidentul, întrucât victima și proprietarii hotelului au prezentat doar anumite imagini, care le sunt „favorabile”.

Mai mult decât atât, în cadrul prezentei cauze penale, au fost dispuse deja trei expertize. Prima expertiză medico-legală a arătat că persoane vătămată în această cauză nu a suferit vătămări corporale de niciun sens. A doua expertiză, la fel, nu a putut constata vătămări corporale, însă la cererea părții vătămate… Au mai adus mai multe certificate medicale de la instituții publice și private, de la anumiți specialiști. Iar ofițerul de urmărire penală a dispus deja efectuarea unei expertize medico-legală în comisie. Deci, efectuată de mai mulți specialiști, ca să determine dacă sunt vătămări corporale în această cauză. Dacă totuși această comisie va reține că nu există vătămări corporale, atunci cauza penală urmează a fi încetată, cu scoaterea ta de sub urmărire penală”, a adăugat acesta.

La rândul său, Vasile Costiuc a sugerat că dosarul penal în care figurează este „răzbunare”, după ce, recent, a filmat casa luxoasă din Ratuș în care locuiește Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, dar care este înregistrată pe numele părinților săi.

Această cauză penală vine exact la distanță de o zi când am arătat casa ministrului, că trăiește în casa care-i aparține, dar scrisă pe părinți, în plină campanie electorală. Eu cred că mulți o să-și facă singuri concluziile. Mai ales, cei care au gestionat un miliard de euro – despre Vanea Ceban vorbesc – în municipiul Chișinău și n-are niciun dosar penal. Eu am al treilea dosar penal și n-am avut niciodată tangență cu banii publici. Asta se răzbună sistemul pe oamenii care nu tac și luptă pentru drepturile și libertățile noastre comune. (…) Nu uitați să votați pe 5 noiembrie! Asta va fi cel mai bun mesaj din partea comunității, societății, a chișinăuienilor pentru tot sistemul ăsta ticălos care te îngenunchează”, a spus el.

Precizăm că, video-ul în care Vasile Costiuc agresează agentul de pază al unui hotel din capitală a apărut în spațiul public pe 28 septembrie, însă cazul a avut loc pe la începutul lunii august. Politicianul s-a oprit cu mașina în fața hotelului „Lion’s” de pe str. Vlaicu Pârcălab, 33, unde, deși parcarea era rezervată, a coborât din vehicul și a dat la o parte conul din plastic care interzicea accesul. Agentul de pază al localului, care se afla afară, s-a apropiat imediat de vehiculul cu însemnele Partidului „Democrația Acasă”, care intra deja pe locul liber din parcare. Bărbatul s-a postat în față, încercând să-l oprească, însă Costiuc a înaintat, lovindu-l de două ori cu mașina. Peste câteva clipe, politicianul a coborât de la volan și a început să-și șteargă pumnii de paznic.

***

Amintim că Vasile Costiuc l-a acuzat la sfârșitul lunii septembrie pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, că ar locui într-o casă de milioane, în localitatea Ratuș, pe care nu ar fi trecut-o în declarația sa de avere. Într-un comentariu pentru NM, Buzu a negat acuzațiile lui Costiuc, precizând că casa luxoasă în stil hi-tech din satul Ratuș a fost indicată în declarația de avere și interese personale a acestuia. Buzu a precizat că locuința a fost obținută printr-un acord verbal de abație, motiv pentru care numele său nu figurează în calitate de proprietar al imobilului.

De menționat că în live-ul lui Costiuc apare și o femeie, care a ieșit de pe teritoriul casei și s-a prezentat drept soția ministrului Buzu. Întrebată câți metri pătrați are casa și cum se face că Buzu a reușit să o achiziționeze, femeia a declarat că casa are 180 de metri pătrați și că a fost construită inclusiv după ce familia a accesat mai multe împrumuturi și credite.

Pe 14 octombrie, Vasile Costiuc a anunțat că Alexei Buzu l-a acționat în judecată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: