„Visul” Moldovei a fost furat? Țara noastră ar putea rămâne fără o bază de odihnă din Zatoka
Full Article 3 minutes read

„Visul” Moldovei a fost furat? Țara noastră ar putea rămâne fără o bază de odihnă din Zatoka

Baza de odihnă „Mecita” („Visul”) din localitatea Zatoka, Ucraina, care aparține Republicii Moldova, este distrusă aproape în totalitate. Totodată, pe o parte a terenului ar urma să fie construit un hotel. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandr Slusari, în data de 6 februarie. Deputatul a acuzat Agenția Proprietății Publice de neglijență față de proprietatea statului. 

Potrivit lui Slusari, baza de odihnă, care este amplasată într-o zonă centrală a localității, aparține Moldovei din 2016 și a fost înregistrată în Registrul patrimoniului public. Terenul de 40 de ari pe care este amplasată clădirea de 709 metri pătrați. nu aparține, însă, țării noastre. Și așa cum aceasta este aproape distrusă, Republica Moldova ar putea fi privată de această proprietate.

Totodată, parlamentarul susține că Agenția Proprietății Publice, din 2016, nu a luat nicio măsură pentru a proteja bunul. Despre starea bazei de odihnă a povestit și avocatul ucrainean Stanislav Klimenko, care a apărat anterior în instanța ucraineană interesele membrului PDA, Ruslan Verbițchi.

„Am aflat că baza de odihnă „Mecita” de pe teritoriul Zatocăi, care aparține Republicii Moldova și pe care Agenția Proprietății Publice de două ori, fără rezultat, a încercat să o vândă la licitație pentru 2 mln 800 de mii de lei, a fost distrusă. Din martie până în decembrie 2019, aceasta pur și simplu a fost dezmembrată de câțiva muncitori”, a precizat avocatul.

Avocatul a mai spus că, în prezent, din baza de odihnă a cărei valoare este estimată la 140 de mii de euro, a rămas doar temelia, iar pe teren urmează a fi ridicat un hotel.

„Atunci când împreună cu jurnaliștii am ajuns pe teritoriul bazei de odihnă, muncitorii ne-au spus că șeful interimar al primăriei Zatoka, Veaceslav Bokii, a dispus ca edificiul să fie demontat, pentru a-și construi propriul hotel”, a adăugat Klimeko.

Acesta a mai spus că, în urma demersurilor sale, în Ucraina au fost inițiate două cauze penale, iar pentru a accelera desfășurarea anchetei, organele de drept din Republica Moldova ar trebui să înceapă colaborarea cu colegii ucraineni. Mai mult, avocatul susține că baza de odihnă ar putea fi pusă sub sechestru în cadrul dosarului penal. Ulterior, aceasta ar putea fi vândută sau reparată.

NM a solicitat un comentariu pe marginea acestui caz de la Agenția Proprietății Publice, însă reprezentanții instituției ne-au cerut un demers oficial. La momentul publicării acestui articol, răspunsul nu a parvenit.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: