Zelenski cere observatori internaționali la granița cu Belarus și oferă țărilor G7 o „formulă de pace” pentru a-l opri pe Putin
Full Article 3 minutes read

Zelenski cere observatori internaționali la granița cu Belarus și oferă țărilor G7 o „formulă de pace” pentru a-l opri pe Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a propus, în cadrul reuniunii de urgență a țărilor G7, o „formulă de pace” – măsuri care, în opinia sa, îl vor lipsi pe președintele rus Vladimir Putin de șansele de a-și atinge obiectivele în Ucraina. În discursul său, Zelenski a reiterat că Ucraina nu își propune să atace țara vecină, Belarus, dar s-a arătat îngrijorat că liderul belarus, Alexandr Lukașenko, ar putea intra în război sub pretextul că Ucraina a atacat Belarus. În acest context, Zelenski le-a cerut liderul G7 să desfășoare observatori internaționali la granița ucraineană-belarusă, scrie BBC și Ukrainskaia Pravda.

Potrivit Ukrainskaia Pravda, „formula de pace” propusă de Zelenski ar presupune deschiderea „un scut aerian” pentru Ucraina. Președintele ucrainean consideră că atunci când Ucraina va avea suficiente sisteme moderne de apărare aeriană, loviturile cu rachete rusești, pe larg folosite de ruși în războiul pe care îl duc pe teritoriul ucrainean, vor înceta să funcționeze.

La fel, președintele ucrainean a cerut restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și pedepsirea Rusiei pentru agresiune. Potrivit lui Volodimir Zelenski, stabilitatea ordinii juridice internaționale depinde de asta, în condițiile în care „multe țări ale lumii vor trage concluzii din consecințele pe care Federația Rusă le va suporta pentru războiul împotriva Ucrainei”. Zelenski a menționat drept reper garanțiile de securitate pentru Ucraina și modelul propus de Ucraina – „Kiev Security Compact”.

În discursul său susținut în cadrul reuniunii de urgență a G7, Zelenski a declarat că Rusia încearcă să atragă direct Belarus în război, iar ca pretext poate fi organizată o provocare cu un „atac al Ucrainei”, notează BBC.

„Ucraina nu a planificat și nu plănuiește măsuri militare împotriva Belarusului. Oferim propria noastră soluție: o misiune de observatori internaționali poate fi desfășurată la granița dintre Ucraina și Belarus”, a punctat președintele Ucrainei.

La rândul lor, liderii Grupului celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7- SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada) au promis marţi „să-i ceară socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin” după intensificarea atacurilor cu rachete ruseşti în ultimele două zile asupra Ucrainei, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Condamnăm aceste atacuri în cel mai vehement mod cu putinţă şi reamintim că atacurile nediscriminatorii împotriva populaţiei civile nevinovate constituie o crimă de război”, au transmis Moscovei liderii G7 într-un comunicat, după o reuniune de urgenţă desfăşurată în format de videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Amintim că recent, Aleksandr Lukașenko a confirmat că Belarusul participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Cu toate acestea, el a spus că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”. Participarea Belarusului la război, potrivit lui Lukașenko, constă în alimentarea și tratarea refugiaților veniți din Ucraina, dar nu în trimiterea armatei pe front. Ulterior, Lukașenko a anunțat că, împreună cu Rusia, a convenit să formeze un grup regional comun de trupe, în legătură cu agravarea situației la granița Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina la 24 februarie, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: