Chișinăul vrea oficii permanente pe ambele maluri ale Nistrului, care să consulte cetățenii. Biroul de reintegrare: Tiraspolul se opune din 2020
Full Article 3 minutes read

Chișinăul vrea oficii permanente pe ambele maluri ale Nistrului, care să consulte cetățenii. Biroul de reintegrare: Tiraspolul se opune din 2020

Chișinăul propune crearea, pe ambele maluri ale Nistrului, a unor oficii permanente, care să informeze cetățenii cu privire la drepturile lor. Biroul pentru politici de reintegrare susține că încearcă să implementeze proiectul încă din 2020, însă Tiraspolul s-ar opune ideii. Subiectul a fost abordat, din nou, în cadrul ședinței experților sectoriali în domeniul drepturilor omului din 10 octombrie, care s-a desfășurat la sediul din Bender al Misiunii OSCE în Moldova.

Ministerul Justiției, care a fost reprezentat la ședință de secretara de stat Nadejda Burciu, anunță că părțile au discutat, în cadrul ședinței, despre identificarea unui „mecanism eficient de intervenție în cazurile individuale de încălcare a drepturilor omului”. Mai exact, potrivit ministerului de resort, în acest mecanism se propune implicarea societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, apărătorii drepturilor omului, juriști, exponenți ai mediului academic, dar și organizații internaționale interesate.

„Ar putea fi atras suportul partenerilor externi pentru crearea unor oficii permanente pe ambele maluri ale Nistrului, unde cetățenii ar avea posibilitatea să se informeze cu privire la drepturile lor, să beneficieze de servicii juridice și de alt sprijin în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate prin instrumente internaționale”, precizează Ministerul Justiției.

Biroul pentru politici de reintegrare a anunțat, la rândul său, că reprezentanții Chișinăului promovează această idee pe platforma grupurilor de lucru pentru drepturile omului încă din 2020, „însă reticența Tiraspolului în a ajunge la o decizie favorabilă împiedică realizarea acesteia”.

Alte subiecte discutate în cadrul ședinței au vizat situația penitenciarelor nr.8 și nr.12 din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, care sunt amplasate în Bender, precum și îngrădirea de către Tiraspol a libertății de circulație a cetățenilor spre regiunea transnistreană, în special în privința jurnaliștilor și promotorilor drepturilor omului.

„Experții din partea Chișinăului au atenționat asupra acestor probleme și au cerut accesul companiilor media din dreapta Nistrului pe malul stâng, pentru a asigura dreptul la informare al locuitorilor”, a mai precizat Ministerul Justiției în comunicatul emis.

Amintim că  fotojurnalista Elena Covalenco a anunțat recent că s-a ales cu interdicție de intrare în regiunea transnistreană, pentru o perioadă de trei ani.  Notificarea i-a fost înmânată fotojurnalistei pe 21 septembrie, în timp ce a încercat să intre în Transnistria pentru a merge la un meci de fotbal al clubului Sheriff. Biroul Politici de Reintegrare a calificat atunci acțiunea Tiraspolului drept „regretabilă” și a menționat că va întreprinde „măsuri legitime de răspuns”, or, potrivit sursei citate, „practicile abuzive” ale așa-ziselor autorități din stânga Nistrului „nu mai pot fi tolerate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: