Comuniștii, indignați că un observator al „Stângii Europene” nu a fost acreditat la alegeri. În semn de protest, acesta l-a ironizat pe ambasadorul SUA
Full Article 2 minutes read

Comuniștii, indignați că un observator al „Stângii Europene” nu a fost acreditat la alegeri. În semn de protest, acesta l-a ironizat pe ambasadorul SUA

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) se plânge pe Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru că ar fi respins acreditarea observatorilor din partea Partidului „Stângii Europene”, la scrutinul din 5 noiembrie. În comunicatul emis, PCRM face trimitere la un portal web blocat recent de autorități pentru fals, propagandă și dezinformare. De cealaltă parte, reprezentanții CEC susțin că pur și simplu nu a fost respectată procedura. În semn de protest că nu a fost acreditat, reprezentantul „Stângii Europene” a publicat o fotografie de la aceeași secție de votare la care s-a fotografiat ambasadorul SUA Kent Logsdon.

„Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a informat verbal reprezentanții Stângii Europene despre acest lucru, refuzând să furnizeze documentele relevante. Despre comportamentul ciudat al Comisiei Electorale Centrale a vorbit unul dintre liderii partidului, Attila Vajnai”, se menționează în comunicatul publicat pe site-ul comuniștilor, care face referire la publicația eNews – blocată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

În semn de protest, Attila Vajnai a publicat o imagine pe rețelele de socializare, în care l-a ironizat pe ambasadorul SUA acreditat în Moldova.

Comuniștii, indignați că un observator al „Stângii Europene” nu a fost acreditat la alegeri. În semn de protest, acesta l-a ironizat pe ambasadorul SUA

Contactată de NM, reprezentanta CEC, Rodica Sîrbu, a menționat că autoritatea electorală a lansat invitații pentru observarea alegerilor de către organizațiile internaționale prin intermediul MAEIE, conform procedurii.

„Așa a fost invitat și Parlamentul European. Pentru că așa prevede și Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, aprobat de CEC. Observatorii internaționali trebuie să aibă invitația din partea CEC. Reprezentanții acestui partid s-au adresat CEC cu această solicitare. A fost examinată și li s-a răspuns despre prevederile  regulamentare”, a explicat Rodica Sîrbu.

***

Precizăm că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru scrutinul de astăzi, CEC a acreditat 1 092 observatori naționali și 401 internaționali. La urnele de vot sunt așteptați 2 758 810 de alegători.

Toate secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: