Dosarul profesorilor turci: Procurorul Vasile Plevan a refuzat să examineze pretinsele ilegalități ale lui Stoianoglo
Full Article 2 minutes read

Dosarul profesorilor turci: Procurorul Vasile Plevan a refuzat să examineze pretinsele ilegalități ale lui Stoianoglo

Procurorul anticorupţie, Vasile Plevan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, s-a abţinut de la examinarea cauzei. CSP a transmis cererea de abţinere conducerii Procuraturii Anticorupţie pentru a lua o decizie.

Procurorul Plevan şi-a motivat abţinerea prin faptul că soţia sa este grefiera unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău, care examinează dosarul expulzării profesorilor turci în care a fost condamnat de prima instanţă fostul director al SIS, Vasile Botnari, scrie anticorupție.md.

Vasile Plevan este al doilea procuror anticorupţie, după Andrei Balan, care s-a abţinut să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci. Acesta a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), pe 18 noiembrie, pentru a examina plângerea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu.

Fosta deputată invoca o presupusă ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

A doua zi, avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a venit cu o reacție. Acesta susține că procurorul general suspendat nu a fost implicat în acțiunile respective.

Extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care procuror general era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul procuror general interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa „secret de stat”.

În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală. Apărătorul lui Alexandr Stoianoglo a mai menționat că procurorul general suspendat își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 și reiterează declarațiile făcute la 5 februarie 2020 că „îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: