Interviu cu președintele MAIB, despre criza generată de COVID-19 și impactul asupra sectorului economic

Președintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a vorbit pentru AGORA despre criza economică provocată de epidemia de coronavirus și măsurile întreprinse de bancă pentru a o depăși. Potrivit lui, actuala criză nu se va opri în momentul în care va fi stopată răspândirea virusului, ci va continua în una economică. Băncile ar putea să se confrunte cu o deteriorare a calității creditelor, ca urmare a capacității reduse de rambursare a clienților, fapt care ar putea necesita modificarea temporară a unor regulamente și acte normative de către BNM. Citiți interviul integral mai jos.

Cum activează Moldova Agroindbank pe timp de criză?

În regim special. Băncile fac parte din categoria instituțiilor activitatea cărora nu poate fi întreruptă totalmente. Am susținut și susținem campania #StaiAcasă, doar că activând în continuare în regim special.

Ce înseamnă acest regim special pentru o companie care are peste 2000 de angajați?

Peste 2000 de angajați și aproximativ 1 milion de clienți, ceea ce este, la fel, foarte important. Peste 2000 de angajați și 1 milion de clienți cărora avem obligația morală să le protejăm sănătatea, pe cât posibil, dar și să le prestăm în continuare serviciile de care au nevoie. Am regândit modelul de activitate. Online-ul a fost salvator în cazul nostru, ca și în cazul altor companii. Am asigurat condiții tehnice pentru angajații din back-office ca să poată lucra de la distanță. Astăzi avem aproximativ 60% din angajații din back-office care lucrează de acasă. Cei care vin la birou asigură servicii-cheie pentru activitatea operațională, care nu pot nicidecum fi efectuate de la distanță. În paralel, am redus numărul sucursalelor și agențiilor active, dar și programul de lucru – de luni până vineri, de la 9 la 14, și am introdus protocoale obligatorii de protecție atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Și, da, avem aproximativ 18% de angajați în șomaj tehnic, cărora le achităm 50% din salariu.

E o schimbare radicală pentru un timp atât de scurt, mai ales știind de conservatorismul caracteristic băncilor.

Trebuie să conștientizăm că a început o etapă fără precedent, care cere măsuri fără precedent. Riscul că vom avea o criză de durată, cu impact dureros pentru toate sectoarele, este destul de mare. Deciziile pe care le luăm și acțiunile pe care le întreprindem reies și din aceste riscuri și sunt ajustate în continuu la situație, pentru că în criză sau ești flexibil, acționezi rapid și gândești nestandart, sau riști să nu mai fii. Iar varianta de a nu mai fi nu este valabilă pentru MAIB.

Fără a cunoaște bucătăria internă, despre care ați vorbit mai sus, din exterior lucrurile așa și se văd, decizii foarte rapide, în ton cu așteptările societății. Mă refer inclusiv la măsurile de susținere pe care le-ați anunțat pentru clienți.

Da, a trebuit să acționăm într-o perioadă foarte restrânsă de timp. Clienții noștri trebuiau să știe clar că pot în continuare avea încredere în MAIB, că le înțelegem situația și că îi vom susține. Atât echipa Retail, cât și echipele IMM și Corporate au lucrat contra cronometru. Am fost prima bancă care a anunțat măsuri și una dintre puținele care a venit cu măsuri de susținere atât pentru persoanele fizice, cât și juridice. Măsurile de bază vizează creditele, modalitatea de achitare a lor. Ne-am bucurat să vedem reacția clienților după ce am anunțat amânarea plăților la credite și celelalte decizii – sute de mesaje de mulțumire pe rețelele de socializare, la telefon, la mail. Și țin să le mulțumesc pentru aceste mesaje – ne-au ajutat să înțelegem că am luat deciziile corecte, dar și ne-au redat energia pe care ți-o poate reda recunoștința în astfel de momente de mare presiune. Le mulțumesc pentru reacție, pentru încredere și pentru loialitate.

MAIB are regim redus de activitate, iar o parte din sucursale, după cum ați menționat, sunt închise. În ce măsură reușiți să răspundeți la toate necesitățile clienților?

Chiar dacă am redus numărul sucursalelor active și programul de lucru, prestăm absolut toată gama de servicii. Am luat un șir întreg de măsuri de precauție pentru ca serviciile băncii să fie oferite ca de obicei, fără întrerupere.

Faptul că am pus accentul pe digitalizare cu mult timp înaintea crizei ne-a ajutat foarte mult. MAIB are un serviciu de Internet Banking bine pus la punct, care răspunde necesităților persoanelor fizice și afacerilor. Am dezvoltat o aplicație mobilă cu foarte multe funcționalități – MAIBank. Prin intermediul acestora, clienții pot efectua majoritatea operațiunilor stând acasă. Contextul creat doar i-a pus în situație pe clienți – pe cei care încă nu le utilizau să le utilizeze, iar pe cei care le cunoșteau, dar din obișnuință preferau totuși să vină la bancă, să-și schimbe obișnuințele.

Iar pentru situații care nu pot fi amânate, clienții se pot adresa la sucursale. Iar aici trebuie să demonstreze responsabilitate, să respecte regulile de igienă, distanța socială etc.

În paralel, am luat decizii pentru ca situațiile de neamânat să fie cât mai puține: am prelungit automat cardurile care au expirat începând cu luna februarie, am prelungit automat depozitele, asigurăm funcționalitatea continuă a bancomatelor, a zonelor de autoservire 24/7 etc.

Totul pare că merge ca pe roate, fără probleme. Să fie așa sau este și cealaltă parte?

Poate pare simplu, dar nu este așa. Este foarte multă muncă în spate. Multe echipe care lucrează pe schimburi. Monitorizare continuă a situației. Contact continuu cu clienții noștri. Reacție imediată la orice sesizare de disfuncționalitate. Situații tensionate – sunt și din astea, pentru că responsabilitățile sunt mari. Facem totul ce depinde de noi și aș fi foarte recunoscător ca clienții noștri să înțeleagă că și echipa MAIB este formată tot din oameni și dacă nu am reușit să răspundem la un apel telefonic nu e pentru că nu ne pasă, ci pentru că exact în acel moment discutăm cu un alt client, iar dacă se întâmplă că la un bancomat la moment nu este numerar, nu este motiv de panică, urmează să fie suplinit și cel mai probabil echipa MAIB este deja în drum spre acea adresă.

Nimeni nu îndrăznește să facă o previziune a impactului acestei situații asupra dezvoltării economice. Dar dumneavoastră simțiți zilnic pulsul business-ului prin intermediul clienților pe care îi aveți.

Nu m-aș încumeta să fac o previziune categorică. Dar ceea ce este clar de pe acum e că practic nimeni nu va ieși fără pierderi din această criză. Autoritățile deja au anunțat o reducere de 3% a PIB-ului și pierderi de miliarde de lei la buget, și au spus chiar ei că aceasta este o variantă optimistă. Comisia Europeană a constatat „o deteriorare severă a situației financiare” a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii, iar aceasta spune deja foarte mult.

Referitor la pulsul business-ului, toată lumea înțelege că dacă situația aceasta va dura mai mult de 2-3 luni, lucrurile se vor complica foarte tare. Businessul e afectat, iar măsura în care este afectat depinde de ramură. Afacerile mai mari au o rezervă pe care pot conta câteva luni, cele mici, mai puțin sau deloc. Deja avem solicitări de la persoanele juridice de modificare a condițiilor de creditare și asta în condițiile în care majoritatea companiilor în martie încă au activat și au avut încasări. Ne așteptăm că în aprilie numărul acestor solicitări va crește. Dacă situația de urgență va fi ridicată până la sfărșitul lunii mai, businessurile vor avea nevoie de luni bune pentru a reveni la veniturile de până la criză și evident, capacitatea lor de rambursare va fi mult mai scăzută.

Acesta este un scenariu optimist?

Da.

BNM a anunțat reducerea ratei rezervelor obligatorii și a ratei de bază. Să înțelegem de aici că băncile nu ar trebui să se confrunte cu dificultăți și vor ajuta businessurile să depășească această perioadă?

Măsurile întreprinse de BNM sunt binevenite. Reducerea ratei rezervelor obligatorii permite accesul la lichidități de aproximativ 3 miliarde de lei care pot fi direcționați în economie, iar diminuarea ratei de bază este o premisă pentru diminuarea dobânzilor. Relaxarea cerințelor de capital le permite băncilor să aloce o parte din acest capital pentru formarea provizioanelor în cazul deteriorării calității creditelor. Aceste decizii sunt necesare și poate suficiente la situația zilei de azi. Totuși, trebuie să conștientizăm că actuala criză nu se va opri în momentul în care vom reuși să stopăm răspândirea virusului. Ea va trece în una pur economică. Cu cât mai repede va fi soluționată problema epidemiologică, cu atât mai puțin severă va fi criza economică. Dar ea cu siguranță va dura mai mult decât situația cauzată de COVID-19 și ceea ce ne așteaptă în viitor nu este deloc îmbucurător. Acum e greu de spus cu precizie cât de afectate vor fi ramurile economiei. Dar este posibil să ajungem la situația când doar aceste măsuri ale BNM nu vor mai fi suficiente. Înțelegem că fondurile statului sunt insificiente și nu avem cum conta pe ele. Dar dacă ajungem la o astfel de etapă a crizei, atunci incapacitatea de rambursare a clienților va afecta calitatea portofoliului de credite, care aduce după sine un șir de alte aspecte negative. Pentru un astfel de scenariu, e posibil să fie necesară modificarea temporară a unor regulamente și acte normative de către BNM. Este clar că fiecare bancă trebuie să aibă o aboradre individuală față de fiecare client, atât persoane juridice, cât și retail, pentru a aprecia la justa valoare problemele cu care aceștia se confruntă și pentru a le acorda suportul necesar ca să depășească criza.

Până la urmă, MAIB este tot un business, care nu este izolat de cele ce se întâmplă. Pentru ce scenariu vă pregătiți?

Chiar din primele zile am pus în aplicare un plan foarte minuțios, care prevede, printre altele, reducerea anumitor cheltuieli operaționale, inclusiv unele limitări la investiții în active corporale. Acest plan funcționează, iar între timp, examinăm și suntem pe cale să finalizăm două scenarii. Unul pentru situația în care răspândirea COVID-19 va fi stopată până în iunie, al doilea pentru cazul în care acest lucru se va întâmpla în octombrie-noiembrie. Nu excludem posibilitatea de a elabora și un al treilea scenariu în cazul în care această situație se va extinde peste aceste termene. Fiecare din aceste scenarii ne va oferi un tablou clar în privința impactului crizei asupra băncii la acea perioadă, ne va permite să înțelegem în ce condiții și ce măsuri va trebui să luăm ca să facem față situației. Vom avea nevoie de linii de creditare, de capital suplimentar, va trebui să reducem cheltuielile operaționale, vom avea nevoie de relaxarea temporară a regulamentelor BNM – toate acestea le vom cunoaște în baza acestor scenarii.

Până atunci ne îndeplinim rolul de business social resposnabil. Ne străduim să contribuim direct sau indirect la îmbunătățirea situației prin faptul că ne menținem angajații și achităm salarii, astfel oferind stabilitate pentru mai mult de 2 mii de persoane și familiile lor; prin faptul că facem tot posibilul ca clienții noștri să beneficieze în continuare de toate serviciile necesare; prin faptul că facem donații (banca, dar și fiecare angajat în parte) și ajutăm sectorul medical; prin faptul că achităm la timp, lunar, impozitul pe venit din salariu, contribuții de asigurări sociale și prime de asigurări medicale. Mai mult ca atât, deși guvernul a permis amânarea până la 25 iunie a impozitului pe venit pentru primul trimestru, MAIB a luat decizia de a nu beneficia de această facilitate. Astfel, aproximativ 23 milioane lei vor fi transferați la bugetul de stat – fiți de acord că e o contribuție foarte necesară, inclusiv și în mod special în astfel de momente.

maib.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Максим Андреев, NewsMaker

Cum va fi vremea în acest weekend în Moldova: ploi și temperaturi de până la +35°C

În acest weekend, Republica Moldova se va confrunta cu caniculă și instabilitate atmosferică localizată. Sâmbătă, sudul țării va înregistra temperaturi de până la +31°C, iar în nord sunt așteptate averse cu descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor crește până la +35°C.

În centrul țării, pe 5 iulie, se vor înregistra temperaturi de până la +29°C ziua și +17°C noaptea. Cerul va fi noros. Pe 6 iulie, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +19°C.

În nordul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +26°C ziua și +14°C noaptea. Sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +16°C.

În sudul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +31°C ziua și +19°C noaptea, iar cerul va fi noros. Duminică, maximele vor atinge +35°C, iar minimele nocturne vor coborî până la +21°C.

Menționăm că, pentru ziua de 6 iulie, este în vigoare un cod galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării.

x.com / Maia Sandu

NM Espresso: Summit european la Chișinău, un nou partid pro-rus, semnalele Tiraspolului către Moscova

Summitul european la Chișinău

Principalul eveniment al săptămânii trecute a fost primul summit bilateral Moldova—UE. La Chișinău au venit președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Antonio Costa. Aceștia au fost întâmpinați de Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Un asemenea summit bilateral a fost organizat pentru prima dată de când Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE. Așa cum era de așteptat, nu au fost anunțate decizii radicale în urma acestuia. Liderii europeni au confirmat sprijinul deplin pentru parcursul european al Moldovei, iar Sandu a reamintit că aderarea țării la UE «are deja loc», și nu este un viitor de neatins.


Totuși, liderii europeni au anunțat câteva vești bune pentru Moldova:

— În scurt timp, Moldova va primi prima tranșă de 270 de milioane de euro din Planul de creștere economică în valoare de 1,9 miliarde de euro; potrivit Ursulei von der Leyen, Moldova «a demonstrat rezultate în reforme», motiv pentru care va primi aceste investiții.

— Începând cu ianuarie 2026, UE va elimina taxa de roaming pentru Moldova: se va putea folosi telefonia mobilă în UE fără costuri suplimentare, la fel ca acasă.

Întâlnirea dintre liderii europeni și cei moldoveni a durat doar o oră. Dar chiar și în acest interval scurt, la Chișinău s-a încercat organizarea unui mic protest cu pancarte «Stop UE!». Poliția nu le-a permis protestatarilor să se apropie de locul unde se desfășura summitul. Potrivit declarațiilor făcute de poliție pentru NM, polițiștii «știau din timp că pe parcursul zilei pot apărea provocatori». Acest miting a fost atribuit preliminar lui Ilan Șor și susținătorilor săi.


Se înmulțesc partidele pro-ruse

Între timp, fostul jurnalist pro-rus Gabriel Călin a preluat conducerea unui partid politic — «Uniunea Creștin-Socială a Moldovei» (UCSM). Pe 4 iulie, el a depus actele pentru a fi înregistrat ca lider al acestei formațiuni. Partidul există din 1999, dar în ultimii ani fusese inactiv.

Gabriel Călin a lucrat activ în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și a participat la campanii de discreditare a oponenților acestuia. Mai târziu a devenit cunoscut ca susținător al oligarhilor și politicienilor afiliați Moscovei, precum Ilan Șor și Igor Dodon. Acum, Călin promite «un nou început» pentru Moldova.


Decret fals al Maiei Sandu

Activitatea electorală se intensifică pe toate direcțiile. Pe rețelele sociale a apărut recent un «decret» fals, potrivit căruia Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi autorizat poliția și armata să folosească forța fizică și armele de foc împotriva cetățenilor în cazul protestelor neautorizate. Administrația prezidențială a dezmințit imediat autenticitatea documentului și a declarat că este vorba despre un nou act de sabotaj și o tentativă de dezinformare a opiniei publice.


Gușan «s-a săturat să plătească» pentru Transnistria?

Zilele trecute, șeful Șeriff, cea mai mare companie monopolist din Transnistria, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din bugetul său personal pentru administrația orașului Tiraspol «pentru soluționarea problemelor administrative». Acest fapt a fost anunțat public — pe fundalul crizei tot mai adânci din regiune, care este pusă pe seama reducerii ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că pe malul stâng «lucrurile merg foarte rău»? Este un semnal pentru Moscova? Sau pentru Chișinău? Sau e vorba de filosofia personală a patronului «Republicii Șerif»? Detalii — în materialul jurnalistei NM Ecaterina Dubasova.


Cum funcționează afacerea cu microbuzele?

Șoferii de rute interurbane nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu autoritățile și se pregătesc din nou să protesteze. Ce îi nemulțumește din nou pe transportatori? Cât câștigă proprietarii de microbuze și despre ce cazuri de corupție se vorbește în contextul noilor legi? La aceste întrebări și altele a răspuns președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, în noul episod al proiectului NM «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, este însă convins că protestele transportatorilor pot fi încă evitate și că «a reușit să le risipească îndoielile» în cadrul ultimelor întrevederi.


«Restructurarea» procuraturilor se amână

Votul final asupra proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va avea loc doar în viitorul parlament (dacă noii deputați vor dori acest lucru). Despre asta a anunțat deputatul PAS, Adrian Cheptonar. El a precizat că parlamentarii au decis să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Reamintim că PACCO urma să înlocuiască Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În cadrul acestui proces de reformă a plecat din funcție fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.


Alegeri repetate în satul cu bucluc — Boldurești

Scandalul din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, continuă. Acolo au fost anulate oficial rezultatele alegerilor pentru funcția de primar. O asemenea decizie a fost luată de Curtea de Apel Nord. Instanța a motivat decizia prin faptul că au fost constatate neconcordanțe în listele de vot. Iar candidatul câștigător — fostul primar Nicanor Ciochină — a câștigat cu un avans de doar 9 voturi.

Aceasta este latura formală a cazului. Dar mai există un aspect — Ciochină este cercetat penal și se află sub control judiciar. Potrivit anchetei, în noaptea de 20 februarie 2024, Ciochină a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani. Poliția a comunicat că primarul din Boldurești se afla la volanul automobilului de serviciu.

Deoarece nu există o sentință definitivă, Ciochină are dreptul legal de a candida. Și, cel puțin conform documentelor, a fost votat de 613 persoane. Ce urmează să se întâmple cu alegerile în comună, va decide CEC la ședința din 7 iulie.


Pe scurt

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

facebook.com/maia.sandu

UE promite sprijin pentru Moldova înainte de parlamentare: „Suntem pregătiți să vă apărăm”

Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul conferinței comune susținute la Chișinău, alături de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, António Costa, în marja primului summit UE–Republica Moldova.

Ursula von der Leyen a declarat, la Chișinău, că Moscova desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice. Președinta Comisiei Europene a lăudat eforturile autorităților de la Chișinău de a contracara aceste amenințări. Oficiala a dat asigurări că UE este pregătită să sprijine țara noastră în aceste eforturi cu instrumente și echipe capabile să respingă atacurile cibernetice și campaniile de manipulare.

„Avem și instrumente, și echipe de reacție rapidă împotriva atacurilor cibernetice. (…) Suntem pregătiți să apărăm Republica Moldova în toate modurile”, a declarat von der Leyen.

La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că aderarea Moldovei la UE este o decizie democratică, care trebuie respectată: „Suntem o uniune a democrațiilor, o uniune care așteaptă încă o democrație puternică cum este Moldova să se alăture nouă. Din acest motiv, trebuie să apărăm și să consolidăm democrația în Europa și în Moldova”.

Președinta Maia Sandu a precizat că Uniunea Europeană oferă cel mai mare sprijin din istoria Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, în timp ce forțe ostile încearcă să blocheze accesul la fonduri și parteneriate strategice. În acest context, șefa statului a menționat că autoritățile lucrează în strânsă cooperare cu UE pentru a întări capacitatea instituțiilor de a rezista amenințărilor hibride.

„Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control”, a mai declarat Sandu.

Primul summit UE-Moldova a avut loc pe 4 iulie, la Chișinău. Evenimentul a fost marcat de o tentativă de perturbare pusă, potrivit Poliției, la cale de „gruparea criminală Șor”. Cu puțin timp înainte de sosirea liderilor europeni la Reședința de Stat, un grup de persoane a organizat un protest neautorizat în apropierea clădirii, însă oamenii legii au intervenit rapid și au înăbușit manifestația. Tot astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă. Poliția a precizat că asemenea scenarii au fost anticipate, iar intervenția oamenilor legii a fost promptă.

Summitul a avut loc cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor parlamentare, considerate cruciale la Chișinău. Autoritățile au avertizat deja că Rusia și politicieni loiali Kremlinului ar putea încerca să destabilizeze situația și să influențeze votul cetățenilor.

Reamintim, în acest context, că oamenii legii au efectuat, recent, percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: