„Intimidări, imixtiune și atac asupra independenței instituției”. Avocatul Poporului, declarație după scrisoarea primită de la șeful Poliției
Full Article 3 minutes read

„Intimidări, imixtiune și atac asupra independenței instituției”. Avocatul Poporului, declarație după scrisoarea primită de la șeful Poliției

Avocatul Poporului Ceslav Panico califică drept „imixtiune și atac asupra garanțiilor de independență ale instituției” și „presiuni” scrisoarea șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, prin care acesta a solicitat modificarea unui raport cu privire la un caz de suicid din izolatorul de detenție al Inspectoratului de Poliție Cimișlia. Declarația a fost publicată pe 23 ianuarie. Panico a anunțat că a sesizat Ministerul de Interne, prim-ministrul țării, președintele Parlamentului și mai multe comisii parlamentare despre incident.

Avocatul Poporului califică scrisoarea șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, drept un atac asupra independenței instituției Avocatului Poporului, instituție cu rang constituțional și protecție internațională, considerând că aceste acțiuni încalcă normele constituționale și Legii Avocatului Poporului. De asemenea, presiunile exercitate de șeful Inspectoratului General al Poliției contravin unor acte și recomandări internaționale care subliniază necesitatea acordării de imunitate și independență funcțională instituțiilor similare, precum Rezoluția ONU 48/134 (Principiile de la Paris), Principiile de la Veneția, Rezoluția Adunării Generale ONU privind rolul Ombudsmanului, Recomandarea Consiliului de Miniștri (Coe) privind instituțiile naționale ale drepturilor omului și Mecanismul ONU de evaluare periodică universală (UPR), care recomandă consolidarea mecanismelor de independență instituțională și funcțională a OAP, 2022”, se arată în declarația publicată de Panico.

Ombudsmanu a precizat că, pe 23 ianuarie, i-a sesizat pe premierul Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, președintile Parlamentului Igor Grosu și mai multe comisii parlamentare specializate referitor la caz.

A solicitat întreprinderea măsurilor necesare în vederea încetării oricărei acțiuni de intimidare și imixtiune în activitatea Avocatului Poporului din partea Inspectoratului General de Poliție, precum și, întreprinderea măsurilor necesare în vederea preîntâmpinării și neadmiterii pe viitor a oricărei imixtiuni în activitatea Avocatului Poporului din partea structurilor MAI”, se mai arată un declarație.

Precizăm că, în seara de 19 ianuarie, Avocatul Poporului Ceslav Panico a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care s-a referit la diferența de abordare din partea unor oficiali cu rang înalt. Panico susține că a primit două e-mailuri de la doi conducători de instituții, dintre care un ministru. Unul dintre aceștia a avut o abordare constructivă față de un raport al oficiului Avocatul Poporului, în timp ce celălalt i-ar fi cerut modificarea constatărilor. Detalii – AICI.

Pe 23 ianuarie, NewsMaker a reușit să afle că persoana care i-a cerut Avocatului Poporului să modifice datele unui raport este șeful IGPViorel Cernăuțeanu. Potrivit surselor NM, solicitarea a vizat raportul Ombudsmanului cu privire la un „suicid dubios în Izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție Cimișlia”. Contactat de NM, Cernăuțeanu a confirmat că a transmis Avocatului Poporului o scrisoare, însă susține că nu poate fi vorba de presiuni asupra Ombudsmanului. „Am remarcat că folosirea termenului “sinucidere dubioasă” este irelevantă în raportul Avocatului”, a menționat el. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: