Liderul separatist din Doneţk ordonă mobilizarea generală. Reacția Federației Ruse și a SUA nu a întârziat să apară
Full Article 3 minutes read

Liderul separatist din Doneţk ordonă mobilizarea generală. Reacția Federației Ruse și a SUA nu a întârziat să apară

După evacuarea generală a civililor, în Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut de liderul separatiștilor de acolo Denis Pușilin, în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Există bombardamente pe scară largă de către Ucraina asupra teritoriului Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Abia în ultimele zile, armata noastră a prevenit mai multe tentative de atacuri teroriste din partea serviciilor speciale ucrainene (…). Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Puşilin într-o înregistrare video.

Totodată, președintele Federației Ruse Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea cetățenilor ruși care sunt în rezervă pentru pregătire militară în 2022. SUA au criticat mișcarea Rusiei de a evacua regiunile separatiste drept o „manevră cinică”. În același timp, spionajul militar ucrainean susține că serviciile ruse au minat obiective de infrastructură din Donețk cu scopul de a le arunca în aer.

„A chema în 2022 cetățenii Federației Ruse care sunt în rezervă pentru a urma pregătirea militară în Forțele Armate ale Federației Ruse, trupele Gărzii Naționale a Federației Ruse, agențiile de securitate de stat și agențiile federale de securitate. Guvernul și autoritățile executive ale entităților constitutive ale Federației Ruse au fost instruite să asigure implementarea măsurilor legate de recrutarea cetățenilor Federației Ruse”, se arată în ordinul semnat de Putin.

Între timp, preşedintele american Joe Biden a declarat că Putin, a luat decizia ca Rusia să invadeze Ucraina în câteva zile, inclusiv, capitala Kiev.

„În acest moment, sunt convins că a luat decizia. Rusia poate încă să aleagă diplomația. Nu este prea târziu să dezescaladeze și să se întoarcă la masa negocierilor. Azi-noapte, Rusia a fost de acord ca secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Serghei Lavrov să se întâlnească pe 24 februarie în Europa” a spus Joe Biden, într-o declaraţie de presă susţinută la Casa Albă.

Preşedintele Biden a spus că, în acest moment, Ucraina este, practic, înconjurată de trupele ruseşti, desfăşurate atât la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, frontiera ruso-ucraineană, la care se adaugă şi trupele din Crimeea şi Marea Neagră.

La rândul său, OSCE face apel la părţi „să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict”, a adăugat OSCE în comunicatul său.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: