Luni – zi liberă pentru elevii din Chișinău. Ceban: Lecțiile vor fi recuperate
Full Article 3 minutes read

Luni – zi liberă pentru elevii din Chișinău. Ceban: Lecțiile vor fi recuperate

Comisia Situații Excepționale Chișinău a decis că elevii din școlile din capitală, inclusiv școlile de artă, au mâine zi liberă, iar lecțiile vor fi recuperate ulterior. Anunțul a fost făcut de edilul Ion Ceban, în seara zilei de 26 noiembrie. 

Potrivit lui Ceban, fiecare instituție educațională va decide individual când și în ce mod vor recupera orele, pe parcursul anului.

Grădinițele vor activa”, a precizat edilul.

La fel, este recomandat ca angajații să nu fie penalizați dacă vin cu întârziere la muncă. Serviciile Primăriei vor continua să intervină pe străzile orașului non-stop, prioritar pe străzile și trotuarele principale, accesele către grădinițe, instituții medicale și sociale. Rugăm înțelegere și prudență din partea tuturor locuitorilor”, a conchis primarul.

De menționat că Ministerul Educației și Cercetării a recomandat autorităților publice locale să examineze posibilitatea suspendării procesului educațional în localitățile unde accesul la instituțiile de învățământ este îngreunat sau imposibil. Recomandarea vine în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile din Republica Moldova. Totodată, autorităților publice locale li s-a recomandat să verifice suplimentar transportul școlar, inclusiv să apeleze la Inspectoratul General de Poliție pentru a asigura transportarea în siguranță a copiilor.

Orarul recuperării orelor va fi decis de organele locale/municipale de specialitate. Ministerul Educației și Cercetării menționează că securitatea elevilor și a angajaților din sistemul educațional trebuie să rămână o prioritate în orice condiții”, au precizat autoritățile centrale.

***

În Republica Moldova a fost prelungit Codul galben de vânt puternic. Intensificările vântului vor continua și luni. Avertizarea este valabilă până pe 27 noiembrie, ora 13:00. Polițiștii au anunțat pe 26 noiembrie că pe întreg teritoriul Republicii Moldova se circulă în condiții de iarnă.

Au fost anunțate restricții de circulație pentru camioane în punctul de trecere Leușeni-Albița, la intrarea în România. Partea română interzice temporar circulația acestora. Iar în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați se permite deplasarea camioanelor numai dacă mijlocul de transport este echipat corespunzător.

O ambulanță, cu o echipă de medici la bord, a derapat de pe traseu la Ceadîr-Lunga. La Comrat, la fel a derapat de pe traseu un microbuz de rută cu 10 persoane la bord. Iar la Cahul a rămas blocat un autobuz de pe ruta Giurgiulești-Chișinău. Precizările au fost făcute de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, solicitați să intervină în localitățile din țară pe 26 noiembrie.

O persoană a decedat, iar alte două se află la spital urmare a unui accident rutier produs pe un traseu, spre raionul Nisporeni. Șoferul a pierdut controlul volanului, a derapat de pe traseu și s-a tamponat într-un copac de pe marginea carosabilului. Potrivit oamenilor legii, cauciucurile din față ale mașinii erau pentru sezonul de iarnă, cele din spate – pentru sezonul de vară. Într-un alt accident rutier, la Orhei, o femeie a murit iar trei pasageri au fost transportați la spital. Șoferul a pierdut controlul volanului într-o curbă și a ajuns cu mașina într-un copac.

Unele trasee au fost blocate din cauza zăpezii.

Circulația pe drumurile din centrul și sudul Republicii Moldova devine din ce în ce mai complicată, a declarat în după amiaza zilei de 26 noiembrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Potrivit oficialului, situația se agravează cu fiecare oră.

165 de localități din 15 raioane ale țării au rămas fără energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: