Moldindconbank a inaugurat un Centru pentru deservirea în exclusivitate a clienților corporativi. Acesta este amplasat pe strada Tighina, chiar în inima Capitalei. Ca urmare, companiile și instituțiile care se deservesc la Moldindconbank, vor beneficia de astfel de avantaje suplimentare, precum comoditate și rapiditate de deservire.
Oamenii de afaceri pun preț pe calitatea serviciilor, dar pentru ei și timpul economisit înseamnă bani.
„Vedem aici o deschidere şi mai mare a băncii, o deschidere pentru parteneri, o deschidere cu noi instrumente, cu noi mecanisme, cu noi soluţii, într-o atmosferă frumoasă şi confortabilă”, menționează unul dintre clienții corporativi ai Moldindconbank, Natalia Sturza, director general al rețelei de farmacii Felicia.
Fiecare partener al băncii va beneficia, aici, de soluții complete de afaceri și servicii de consultanță, asistență specializată, cu abordări individuale, în funcție de necesitățile clienților. Mai mult, ei vor avea parte și de tarife individuale.
„Aici sunt condiţii atât pentru deservirea operaţională – deservirea de cont şi de casă, precum şi deservirea produselor expuse riscului de credit – credite, garanţii şi alte tipuri de acreditive”, a descris funcționalitatea Centrului, Prim-Vicepreşedintele Comitetului de conducere al Moldindconbank, Victor Cibotaru.
Un alt element care contribuie la acordarea serviciilor de calitate este programarea vizitelor pentru clienți corporativi, astfel încât fiecare dintre ei să beneficieze de timp suficient.
„O asemenea atitudine faţă de fiecare client este viitorul întregului sector bancar, iar Moldindconbank face aceste lucruri pentru ca tuturor să le fie confortabil”, a accentuat un alt client corporativ, Mircea Baciu, cofondator al rețelei de magazine Bomba.
O altă inovație este că banca va oferi și acces la săli moderne de conferințe, unde clienții vor putea discuta soluțiile financiare, de exemplu, cu partenerii lor, fără a pierde timp pentru deplasări și coordonări ulterioare. Conducerea Moldindconbank a mai dat asigurări că modelul de deservire individuală, aplicat în acest Centru pentru clienți corporativi, va fi replicat și în alte oficii ale instituției bancare.
„Sper că în 2-3 ani, toate filialele noastre vor arăta la fel”, a declarat Preşedintele Comitetului de conducere al Moldindconbank, Nikolay Borissov.
În prezent, Moldindconbank are printre cei mai mulţi clienţi corporativi din Moldova, iar majoritatea companiilor partenere sunt lideri în ţară după volumul de capital.
Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat că formațiuni politice de stânga poartă negocieri pentru crearea unui bloc electoral, în vederea candidării la alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul nu a oferit mai multe detalii, însă a menționat că rezultatele discuțiilor ar putea fi anunțate până la sfârșitul acestei luni. Socialistul a mai spus că, în opinia sa, dacă partidele de stânga vor concura la parlamentare pe cont propriu, doar PSRM va intra în următorul legislativ. Precizările au fost făcut în cadrul ediției din 4 iulie a emisiunii sale online „În direct cu Igor Dodon”.
„Noi am început discuțiile și suntem destul de aproape de crearea unui bloc electoral pe stânga. Sunt o mulțime de întrebări, evident, sunt mai multe neînțelegeri în trecut, dar cetățenii Republicii Moldova, la orice întâlnire în teritoriu, mă întreabă: „Domnule Dodon, de ce nu vă uniți? Uniți-vă toți și dați jos PAS-ul”. Asta își doresc cetățenii. De aceea, ca răspuns la solicitarea cetățenilor, noi vom crea un bloc de stânga. Cu cine și cum, suntem încă în negocieri. (…) Cred că până la sfârșitul lunii iulie vom anunța despre rezultatele acestor negocieri”, a declarat Igor Dodon.
Liderul PSRM mai consideră că „cea mai mare greșeală” a partidelor de stânga la aceste alegeri parlamentare ar fi să candideze separat. „În această situație, în Parlament va trece doar Partidul Socialiștilor. Restul vor acumula până la 5%. Și toate aceste procente, cumulat, de la 4-5 partide câte 3-4%, vreo 15%, se vor duce jumătate la PAS. Și PAS dorește acest lucru: ca să fie fărâmițată stânga”, a adăugat el.
Amintim că, pe 4 iunie, jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au anunțat lansarea platformei „independente” „Pentru Moldova”. Aceștia au declarat că scopul ei este unirea forțelor politice de opoziție pentru parlamentare. Ulterior, Igor Dodon, președintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, și lidera Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, au anunțat că sunt de acord cu faptul că opoziția trebuie să se unească.
Iar pe 12 iunie, Vladimir Voronin a declarat că există posibilitatea creării unui bloc electoral format din partide de stânga pentru scrutinul din acest an, în care se vor regăsi socialiștii și partidul lui Tarlev.
Totodată, în ultimul timp, opoziția pro-rusă este tot mai des surprinsă împreună la evenimente publice. De exemplu, la sfârșitul lunii iunie, reprezentanți ai PCRM, PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei” au participat la un forum economic internațional din Sankt-Petersburg, Federația Rusă. În marja evenimentului, aceștia au avut o întrevedere cu prim-adjunctul ministrului Energiei al Federației Ruse, Pavel Sorokin.
***
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie.
Pe 4 iulie, șefa statului, Maia Sandu, a acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat. Președinta a subliniat că, în acest an, sunt mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut și că „investițiile în educație dau roade”. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, i-a îndemnat pe tineri să ofere o șansă universităților din Republica Moldova. „Sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit”, a declarat oficialul.
„Azi am acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat și am mulțumit părinților și profesorilor care au contribuit la formarea acestor tineri. Anul acesta avem mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut, iar rata de promovare a bacalaureatului a crescut cu 3 puncte procentuale. Școala noastră merge într-o direcție bună, iar investițiile în educație dau roade. Însă meritul principal este al elevilor care știu că munca, seriozitatea și efortul susținut aduc rezultate. N-am nicio îndoială că tinerii noștri se vor descurca oriunde în lume, dar i-am îndemnat să nu uite că Moldova are nevoie de energia și inteligența lor”, a comunicat Maia Sandu.
„În acest an, avem un număr record de tineri care au reușit să obțină 10 pe linie la examenul de bacalaureat – 89 de tineri și tinere. (…) Rugămintea noastră este una simplă – să dați o șansă universităților noastre. (…) Să explorați pe bune și această opțiune. Ne dorim foarte mult să vă avem aici. (…) În același timp, eu sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. S-ar putea unii dintre voi să fie acceptați la unele dintre cele mai bune universități de peste hotare și vă urăm drum bun în această experiență internațională, dar vă așteptăm acasă. Vă așteptăm acasă în stagii de practică. (…) Am făcut și eu un stagiu de practică la Ministerul Educației în 2013-2014 și așa a început această călătorie în lumea Ministerului Educației pentru mine, învățam atunci în Marea Britanie. Vă așteptăm acasă după absolvire. Eu am revenit, foarte mulți dintre colegii mei au revenit. (…) Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit. Puteți să ajutați la creșterea Republicii Moldova de unde nu ați fi”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la evenimentul de premiere.
***
La sesiunea de bacalaureat 2025 au fost admiși în total 17 971 de candidați. În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024. 89 de candidați au obținut nota medie 10, în comparație cu 57 de candidați în sesiunea 2024.
Menționăm că, în perioada 14-21 iulie 2025, va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat.
Primarul satului Tomai, raionul Leova, Ghenadie Capmaru, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost implicat într-un accident rutier cu un minor de 14 ani. Incidentul a avut loc pe 3 iulie, iar imagini video de la fața locului au fost distribuite pe rețelele sociale.
Accidentul s-ar fi produs după ce băiatul, fără permis și aflat pe o motocicletă fără acte, ar fi ieșit de pe un drum secundar și ar fi intrat în coliziune cu automobilul condus de primar, care circula pe drumul principal, a precizat pentru NewsMaker Cristina Ciobanu, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Leova.
În urma impactului, minorul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Testarea alcoolemiei a arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool. Circumstanțele accidentului sunt cercetate în continuare de către oamenii legii.
Solicitat de NewsMaker, servciciul de presă al PAS a menționat că primarul conducea regulamentar.
„Din informația pe care o deținem, Ghenadie Capmaru se deplasa regulamentar. Șoferul motocicletei era minor, iar motocicleta nu deținea acte de înmatriculare. Autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele accidentului“, a subliniat purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnă atacul cu drone și rachete lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei în noaptea de 4 iulie — cel mai amplu de la începutul acestui an. Șefa statului a solicitat, într-o reacție pe rețele, intensificarea sprijinului internațional pentru apărarea antiaeriană a Kievului.
„Kievul a fost lovit din nou de rachete rusești. Ucraina luptă pentru libertate și pace — pentru noi toți. Dar, în fața unui imperiu al răului, prea des rămâne singură. Are nevoie de mai multă apărare antiaeriană, de un sprijin mai puternic. A susține Ucraina înseamnă a proteja pacea în Europa și dincolo de ea”, a scris Maia Sandu pe X (fosta Twitter).
Amintim că Rusia a atacat Ucraina cu cel mai mare număr de drone de la începutul războiului, imediat după negocierile fără rezultat dintre Putin și Trump. În total au fost lansate 539 de drone și 11 rachete asupra teritoriului ucrainean. Deși majoritatea au fost doborâte, 9 rachete „Kinzhal” și „Iskander” și-au atins țintele. „Este cel mai mare număr folosit de inamic într-un singur atac”, a declarat Reprezentantul Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat.
„Toate acestea sunt o dovadă clară că, fără o presiune cu adevărat amplă, Rusia nu își va schimba comportamentul său stupid și distructiv. Este necesar ca pentru fiecare astfel de atac asupra oamenilor și asupra vieții, ei să simtă lovituri corespunzătoare prin sancțiuni și alte măsuri – asupra economiei lor, a veniturilor lor, a infrastructurii lor. Este singurul lucru care poate fi obținut rapid pentru a schimba situația în bine. Și acest lucru depinde de parteneri, în primul rând de Statele Unite ale Americii”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe rețele, după atacul masiv al Rusiei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Proprietarul holdingului „Sheriff” din regiunea transnistreană, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din fonduri proprii administrației orașului Tiraspol – „pentru rezolvarea problemelor gospodărești”. Anunțul a fost făcut public, în contextul unei crize tot mai profunde în regiune, asociată cu reducerea ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că „situația este, într-adevăr, foarte rea” pe malul stâng? Este un semnat adresat Moscovei? Sau Chișinăului? Sau doar un gest dictat de convingeri personale? — detalii în analiza NM.
Bani din buzunarul lui Gușan
La începutul lunii iulie, unele surse media din regiunea transnistreană au relatat că proprietarul celui mai mare holding – „Sheriff” – Victor Gușan, a transferat bani „din contul său personal” către administrația orașului Tiraspol. Jurnaliștii, citând-o pe primara Tiraspolului Ilona Tiuriaeva, au declarat că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.
„Astăzi, Tiraspolul trece printr-o perioadă foarte dificilă. La începutul anului a avut loc o criză energetică, care a dus la oprirea activității întreprinderilor-cheie din Transnistria. Iar acest lucru, desigur, a dus la întârzieri în finanțare. Din cauza acestor probleme nu este posibil să oferim un nivel adecvat de confort cetățenilor și oaspeților capitalei”, a spus Tiuriaeva. Ea a subliniat că „conducerea „Sheriff” a venit întotdeauna în ajutor în cele mai dificile momente pentru oraș”.
Menționăm că Tiuriaeva a fost numită în funcția de șefă a administrației Tiraspolului în 2024. În trecut, ea a lucrat ca adjunctă a directorului general al companiei „Sheriff” pe probleme de personal și afaceri sociale și a fost deputată în așa-numitul „parlament local” din partea partidului controlat de același „Sheriff” și Victor Gușan.
Transnistria în criză
Începând cu 11 iunie, regiunea transnistreană a reintrodus starea de urgență în economie. Pe 18 iunie, liderul nerecunoscut al regiunii, Vadim Krasnoselski, a avertizat în legătură cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a fost provocată de o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către republica nerecunoscută. Din această cauză, malul stâng al Nistrului a rămas timp de peste o lună fără gaz, căldură, apă caldă fiind afectată de de întreruperi programate de electricitate.
Apoi, Chișinăul și Tiraspolul au convenit asupra unei „scheme ungare” de livrare a gazelor în regiunea transnistreană. Potrivit Tiraspolului, această schemă este finanțată dintr-un credit oferit de Federația Rusă. Gazul este livrat de compania ungară MET, prin intermediul Moldovagaz, iar plățile sunt efectuate de o companie din Dubai (a cărei denumire nu a fost făcută publică). Atunci s-a anunțat că volumul livrat va ajunge până la 3 milioane de metri cubi pe zi, cantitate suficientă doar pentru necesitățile vitale – încălzire, electricitate și industria alimentară. Una dintre condițiile impuse de Chișinău a fost ca acest gaz să nu fie utilizat în scopuri industriale.
Totuși, autoritățile de la Tiraspol au decis să încheie anticipat sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale, care reprezintă principalele surse de venit la „bugetul” regiunii, și-au reluat activitatea.
În luna iunie au reapărut problemele legate de aprovizionarea cu gaze. Volumul producției industriale din regiunea transnistreană s-a redus cu aproape 50% în această perioadă. Producția de energie electrică a scăzut cu 51,5%, iar cea din metalurgia feroasă cu 68%. Doar industria alimentară, orientată spre piața internă, a fost mai puțin afectată. Exporturile regiunii s-au diminuat cu 31,5%, iar această cifră nu include exportul de energie electrică de la MGRES către malul drept al Nistrului.
Criza nu s-a oprit aici. La începutul lunii iunie, gazul a dispărut de la stațiile de alimentare cu metan, iar așa-numitul guvern local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. De asemenea, pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a decis redirecționarea veniturilor acumulate la nivel local către „bugetul central” al republicii nerecunoscute.
Cel al cărui nume (nu) este rostit
Anunțul public despre „ajutorul personal” oferit de Victor Gușan, difuzat inclusiv prin canalele oficiale de televiziune din regiune, a generat o avalanșă de interpretări și speculații. Cu toate acestea, fostul deputat al Sovietului Suprem din Transnistria, Anatoli Dirun, a declarat că sprijinul financiar oferit „Sheriff” administrației din regiune nu este o noutate.
„Nu e nimic nou aici și nu ar trebui considerat un semn al unei situații catastrofale. A fost bine, a fost rău, au scăzut volumele de producție sau nu – în fiecare an Sheriff aloca bani, se reparau drumuri. Pur și simplu nu se acorda atenție. Transnistria, de fapt, a fost mereu într-o criză permanentă. De aceea, în ciuda dificultăților, suntem încă departe de o catastrofă în Transnistria”, a declarat Dirun pentru NM.
Victor Gușan / fc-sheriff.com
Totodată, el a atras atenția asupra faptului că numele directorului „Sheriff”, Victor Gușan, apare pentru prima dată în presă într-un astfel de context. „Poate că este o nouă filozofie a maturității la această persoană. Poate vrea ca despre el să se vorbească direct. Poate fi și un semnal pentru cineva, că el participă personal la rezolvarea problemelor de pe malul stâng și subliniază că Tiraspol este orașul lui natal și că va oferi sprijin maxim”, a remarcat expertul.
Un semnal către Moscova?
Fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea, are o altă interpretare. El consideră că, deși situația din regiunea transnistreană nu mai este atât de gravă ca în luna ianuarie, faptul că Victor Gușan anunță public alocarea banilor din fonduri personale este un semnal adresat Moscovei.
„Până acum, în ultimele șase luni, începând cu criza energetică, același Victor Gușan sau, într-un sens mai larg, compania „Sheriff” a acoperit din fonduri private gaura inevitabilă din bugetul nerecunoscutei RMN. Acum, acest lucru se face public. Se anunță o sumă rotundă, 2 milioane de dolari. Este un semnal către Moscova: „Băieți, deja mi-am arătat fața, se scrie despre mine în știri. M-am săturat să plătesc. Avem nevoie de ajutorul vostru. Nu ne vom descurca fără gaze, fără bani. Dați-ne una sau alta, sau, și mai bine, pe amândouă””, susține Flenchea.
În opinia sa, gestul poate fi și un semnal pentru Chișinău, care ar trebui să ia măsuri, întrucât situația din stânga Nistrului este dificilă. „Până la urmă, Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău sunt responsabile pentru toți cetățenii țării, indiferent unde trăiesc. Când vorbesc despre cetățeni, mă gândesc în ultimul rând la Victor (Gușan). Despre el ar trebui să vorbim într-un alt context – cel al responsabilității, inclusiv penale, pentru diverse fapte. Însă, la fel de disperat cum Tiraspolul transmite semnale că le este greu să susțină regiunea, la fel de insistent Chișinăul refuză să audă acest mesaj. Sau refuză să întreprindă acțiuni concrete pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional și legal al Republicii Moldova”, a concluzionat expertul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.