NM Espresso: despre criza gazelor, al patrulea val de COVID și lupta împotriva antivaxerilor
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre criza gazelor, al patrulea val de COVID și lupta împotriva antivaxerilor

Criza energetică

La 13 octombrie, în Moldova a fost anunțată stare de alertă în sectorul gazelor naturale. „Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Noi am luat această decizie pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Vreau să fie clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării”, a declarat Andrei Spânu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

COVID

2052 de persoane din Moldova au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv 41 de lucrători medicali. Astfel, numărul celor contaminați în țara noastră a ajuns până la 310 776 de persoane. 29 de persoane cu vârste curpinse între 60 și 94 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Ala Nemerenco, ministrul sănătății, a scris recent că nu exclude faptul că un nou val de coronavirus este inevitabil în Moldova. Peste o săptămână deja, Ministerul Sănătății și autoritățile din Chișinău au început să comunice că locuri în spitalele pentru pacienții cu COVID sunt extrem de puține. Într-un articolul analitic, NM relatează, cu ce și cât de pregătită a ajuns Moldova la cel de-al patrulea val de COVID și dacă nivelul actual de vaccinare va salva țara.

Guvernul a aprobat câteva amendamente la legislație, potrivit cărora lucrătorii medicali nevaccinați, care s-au îmbolnăvit de COVID, nu vor primi plățile unice în mărime de 16 mii de lei. Amendamentele vor viza și rudele lucrătorilor medicali decedați din cauza coronavirusului. Anterior, când un lucrător medical deceda din cauza COVID, rudele aveau dreptul să primească o plată unică în mărime de 100 mii de lei. Acum, pentru a putea primi această plată, trebuie să fie vaccinate nu numai rudele, dar și lucrătorul medical. Nemerenco este de părere că statul nu trebuie să plătească îndemnizații de îmbolnăvire cu COVID lucrătorilor medicali care „din cauza mofturilor, refuză să se vaccineze”.

Tarifele pentru efectuarea testelor de diagnostic COVID-19 prin metoda PCR în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice au fost reduse. Acum, acestea vor costa 300 de lei în loc de 755 de lei. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un sistem de monitorizare a bolnavilor cu coronavirus, care se tratează la domiciliu și a celor care trebuie să se autoizoleze din cauza contactului cu un bolnav sau la revenirea de peste hotare. Cei de la minister au menționat că de aceasta se vor ocupa studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”.

Lupta împotriva offshore-urilor

În Moldova ar putea fi anulat secretul privind zonele offshore. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 13 octombrie un proiect care prevede publicarea informației despre beneficiarii finali ai companiilor înregistrate în zonele offshore. 

Potrivit acestui document, Agenția Serviciilor Publice va publica lista beneficiarilor tuturor companiilor ai căror fondatori se află în offshore-uri. 

Noile prevederi vor contribui la asigurarea stabilității economice a statului, la prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor, se menționează în comunicatul guvernului.

Justiție

Noua ședință în dosarul lui Denis Ulanov, deputat al partidului „Șor”, a fost amânată. De data aceasta, partea apărării a avut nevoie de timp suplimentar pentru a lua cunoștință de lista probelor oferite de partea acuzării. În același timp, magistrații au stabilit alte șase ședințe pentru perioada de la 23 noiembrie până la 13 decembrie. 

Procuratura Generală a comentat demersul deputatului PAS Lilian Carp, în care acesta a cerut să fie verificată o investigație jurnalistică. Într-o informație publicată de una dintre instituțiile de presă se spune că foștii procurori Viorel Morari și Roman Statnîi ar fi deposedat de bunuri, prin șantaj, doi businessmani din Rusia. Morari respinge acuzațiile. Cei de la procuratură au declarat că acest dosar a fost inițiat în luna februarie 2020 și că ancheta încă este în curs de desfășurare. 

Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a depus cerere de demisie. Caracuian a comunicat pentru NM că a decis să plece nu numai din funcția de șef al PCCOCS, dar și din organele procuraturii. El a menționat că a luat această decizie „din motive personale” și a refuzat să ofere alte comentarii. 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 octombrie: 

Va avea loc ședința CEC

Deputații se vor întruni în ședința parlamentului

În scuarul Catedralei din Chișinău va avea loc un iarmaroc al meșteșugarilor cu ocazia Zilei orașului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: