Platforma DA cere convocarea unei ședințe pe malul Nistrului. Ar urma să fie discutată situația privind posturile de control instalate de Tiraspol
Full Article 2 minutes read

Platforma DA cere convocarea unei ședințe pe malul Nistrului. Ar urma să fie discutată situația privind posturile de control instalate de Tiraspol

Platforma Demnitate și Adevăr cere convocarea de urgență, săptămâna viitoare, a ședinței Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordinea publică. Potrivit deputatul Chiril Moțpan, aceasta ar urma să se desfășoare la Cocieri, pe malul Nistrului. Parlamentarii ar urma să discute situația creată în urma instalării mai multor posturi ilegale de control de către administrația de la Tiraspol.

Deputatul Chiril Moțpan a precizat, în cadrul unui briefing din 24 iulie, că la ședință ar urma să participe reprezentanții administrației publice locale din regiune, precum și veterani ai conflictului militar din 1992.

„Fracțiunea parlamentară Platforma DA cere convocarea de urgentă a ședinței Comisiei în una din zilele săptămânii viitoare în localitatea Cocieri din stânga Nistrului, la care să fie invitați reprezentanții guvernului, primarii și consilierii din localitățile vizate, precum și veteranii conflictului de la Nistru pentru a se documenta detaliat cu privire la starea reală a lucrurilor, a analiza factorii distructivi ce duc la tensionarea situației în Zona de Securitate și a identifica soluții ce să restabilească liniștea și pacea în regiune”, a argumentat Chiril Moțpan.

Demersul a fost depus astăzi pe numele deputatului PDM Alexandru Jizdan, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordinea publică.

Amintim că subiectul a fost discutat recent de către președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Tiraspolul susține că s-au instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgență în Transnistria, jumătate dintre acestea au fost demontate. Liderul transnistrean a precizat că acestea au fost instalate cu scopul de a crea bariere suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Într-o discuție telefonică, Krasnoselski i-a spus lui Dodon că posturile instalate temporar nu vor fi demontate atâta timp cât situația epidemiologică nu se va îmbunătăți. Iar pe 17 iulie, administrația de la Tiraspol a avertizat că în Zona de Securitate ar putea avea loc anumite provocări din partea reprezentanților Chișinăului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: